Lokalt

11-årig finder tand fra 63 millioner år gammel krokodille i Faxe

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Museumsinspektør fra Geomuseum Faxe kalder det et fantastisk vigtigt fund.

Det var et unikt fund, som 11-årige Mads Hyldager fra Gentofte gjorde sig, da han tilbage i august var på fossiljagt i Faxe Kalkbrud.

Her fandt han en stor tand, som han viste til Geomuseum Faxes guide Amanda Mc Keever. Hun kunne straks se, at det ikke var en hajtand, som ofte findes i Faxe Kalkbrud.

Den nye tand her stammer fra en krokodilleform, der absolut ikke ville have problemer med at knuse et skildpaddeskjold

Jesper Milàn, museumsinspektør ved Geomuseum Faxe

Tanden var nemlig cirkulær i tværsnit og kegleformet som tænderne hos en krokodille. Hajtænder er flade i tværsnit. Desuden havde tanden tydelige striber i emaljen som hos krokodilletænder.

Det er ifølge Geomuseum Faxe yderst sjældent at finde tænder fra krokodiller i Faxe Kalkbrud.

En helt ny type krokodille

Derfor blev museumsinspektør Jesper Milàn tilkaldt. Han kunne bekræfte, at 11-årige Mads Hyldager ovenikøbet havde fundet en tand fra en helt ny type krokodille, der aldrig før er fundet i kalkbruddet.

Den type krokodille, man hidtil kendte fra kalkbruddet, var en langsnudet fiskespisende krokodille, som hed Thoracosaurus, hvis tænder var lange og slanke.

Men den tand, som Mads Hyldager havde fundet, var bred og kegleformet som hos en moderne alligator.

- Det er et fantastisk vigtigt fund, Mads har gjort der. Vi har længe haft mistanke om, at der levede mere end én type krokodiller i havet ved Faxe for 63 millioner år siden, men nu har vi det første håndgribelige bevis for det.

- Vi har et stykke skildpaddeskjold i museets udstilling, der har bidmærker fra krokodilletænder i sig, og det har altid undret mig en del, da den velkendte krokodille Thoracosaurus havde lange tynde tænder, der ikke ville kunne holde til at knuse skjoldet på en krokodille. Den nye tand her stammer fra en krokodilleform, der absolut ikke ville have problemer med at knuse et skildpaddeskjold, udtaler Jesper Milàn i en pressemeddelelse.