Lokalt

Sygeplejersker opfinder 55 lege til syge børn

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Rigshospitalets læger og sygeplejesker har opfundet lege, der nemmere får børn trygt igennem en indlæggelse. Nu deler de legene med resten af landet.

Børn vil bare gerne lege - også når de er indlagt på hospitalet.

Så hvorfor udnytter sundhedspersonalet ikke børns legende tilgang til livet i de svære og utrygge situationer på hospitalerne?

Det spørgsmål stillede folk fra Rigshospitalet sig - og derefter skabte de en ny digital platform, PlayPedia, med 55 lege, som både læger, sygeplejersker og portører, der har med børn at gøre, har været med til at udvikle.

- Børn har en naturlig lyst til at lege, hvis de kan få lov til det. Og den lyst kan man bruge som en ressource til at få dem igennem de her forløb. Man kan få dem til at samarbejde og få dem til at blive mere trygge, siger Elisabeth Ida Ginsberg, leder i Strategi og Innovation på BørneRiget på Rigshospitalet.

En imaginær handske hjælper på smerten

Niårige Niklas Munksgaard Østergren fra Søborg mærkede den legende tilgang på egen krop torsdag, da han skulle have lagt et drop.

Her brugte sygeplejersken en leg med en imaginær, magisk handske til at gøre Niklas mere tryg.

- Jeg fik en handske på, der passede på min hånd. Så tænkte jeg, "den beskytter mig", siger Niklas Munksgaard Østergren.

- Det gjorde lidt ondt, men man skal ikke være bange for det, siger han bagefter.

Her får Niklas Munksgaard Østergren lagt drop. Inden satte sygeplejersken en imaginær handske på hans hånd, der gjorde smerten mindre slem.

På PlayPedia er der mange eksempler på sjove lege, der gør børn mere trygge i de svære situationer: Man kan eksempelvis spille sengebordtennis eller få forklaret et drop igennem "droppistolen".

Se alle eksemplerne på legene på PlayPedia her.

Alle børneafdelinger leger med

Meningen er, at de 45 børneafdelinger på landets andre hospitaler løbende kan udvikle legene på PlayPedia.

De kan altså selv uploade lege, som de ved fungerer godt.

Ambitionen på Rigshospitalet er, at leg skal bruges endnu mere aktivt i behandlingen, end den gør i dag, når den nye hospitalsafdeling BørneRiget åbner i 2025.

BørneRiget er Rigshospitalets nye hospitalsbyggeri til børn, unge, gravide og deres familier.