Lokalt

Nordjyske naturområder er plaget af ulovlig kørsel

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Biler og ATV'er ræser rundt i skovene til Naturstyrelsen store fortrydelse. For selv om det er ulovligt, er synderne svære at fange.

Det er så stille og fredeligt ude i skoven. Men stilheden kan pludselig blive brudt af larmen fra biler eller ATV. Det oplever Helene Overby, der er skovfoged ved Naturstyrelsen i Vendsyssel.

- Her i Skagen, hvor vi er nu, der sker det rigtigt tit. Der vil jeg sige, det er et stort problem, siger hun.

Det er ikke tilladt at køre i skoven med knallert, motocross eller lignende, og biler er kun tilladt på offentlige veje igennem skoven. Derfor undrer det Helene Overby, at flere alligevel vælger at køre i naturområderne.

- De ødelægger naturoplevelsen for andre mennesker, og det er bare ikke i orden, siger Helene Overby.

Da TV2 Nord er forbi fredag, kan man ved en af afspærringerne ind til skoven tydeligt se hjulspor og en væltet pæl ved siden af afspærringen.

- Vi kan se, at bommen står, og pælen står, men der er hjulspor rundt om, og en pæl er kørt ned. Jeg tror, det er en firehjulet motorcykel eller en ATV, der har været forbi, fortæller Helene Overby.

Piktogrammer virker ikke

Der er offentligt adgang til skovene til fods, og det benytter mange mennesker sig af. Blandt andet Dagny Jacobsen fra Vejen, der er pensionist, og som TV2 Nord møder i skoven fredag.

- Fred, ro og naturoplevelser. Nu har vi samlet svampe i dag, men det kunne også være kogler eller mos vi gik efter. Så vi får både frisk luft og lidt med hjem, siger pensionist Dagny Jacobsen fra Vejen.

Det er den ro, Naturstyrelsen forsøger at sikre ved blandt andet at spærre vejene af med kæder, så bilerne ikke kan køre ind. Når kæden er på, holder bilerne sig væk, men i flere perioder af året bliver Naturstyrelsen nødt til at tage kæden af, og det er her, der opstår problemer.

- I lange perioder er der ikke kæde for, fordi der er arbejdskørsel af forskellig slags, og der kan folk sagtens finde på at køre ind i de perioder, siger Helene Overby.

Når kæden ikke er på, har Naturstyrelsen i stedet sat piktogrammer op, der viser, at det er forbudt at køre i skoven. Alligevel bryder flere reglerne:

- Vi får tit den undskyldning, at folk ikke har set dem, men selvom piktogrammerne er små, så er det ikke altid, vi tror på dem, siger Helene Overby.

Naturstyrelsen føler sig magtesløse, for det er svært at fange synderne.

- Vi har nogle få gange for flere år siden anmeldt noget kørsel, hvor vi ikke vidste, hvem det var, men der kommer jo ikke noget ud af det, siger Helene Overby, Skovfoged, Naturstyrelsen Vendsyssel.