Tusindvis af forældre får penge tilbage efter kommunal regnefejl

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Forældre, der har haft børn i Gladsaxes børnehaver, kan se frem til at få tusindvis af kroner tilbagebetalt.

Gladsaxe Kommune har begået en regnefejl af den helt dyre slags.

I perioden fra 2012 til 2018 har kommunen opkrævet en alt for høj brugerbetaling fra forældre, der har betalt for at få deres tre- til seksårige børn passet i kommunens børnehaver.

Derfor tilbagetaler kommunen nu et beløb på 41 millioner kroner til forældrene.

Tilbagebetalingen omfatter 6000 borgere, hvilket svarer til et beløb på rundt regnet 6800 kroner per borger.

- Selvom vi er glade for at kunne give de berørte forældre en glædelig kontant overraskelse, så er det naturligvis beklageligt, at forældrene har betalt mere, end de skulle, i den berørte periode, siger borgmester Trine Græse (Soc.dem) i en pressemeddelelse.

Forvaltning fandt formelfejl

Det var kommunens Børne- og Kulturforvaltning, der i forbindelse med en kontrolberegning fandt en såkaldt formelfejl i de beregninger, der lå til grund for taksterne for forældrebetalingen.

Kontrolberegninger viser, at det ikke er det samme beløb, der er opkrævet for meget i forældrebetaling i de enkelte år. Men det drejer sig om, at der ved 100 procent forældrebetaling er betalt cirka 200 kroner for meget om måneden.

- Da forvaltningen blev opmærksom på forholdet, satte vi straks gang i en undersøgelse af konsekvenserne for tidligere år, og forvaltningen har haft kontakt til KMD, der har kunnet beregne hver enkelt tilbagebetaling fra 2012 til 2018. De penge skal selvfølgelig tilbage til forældrene, siger borgmester Trine Græse.

Gladsaxe Kommune oplyser, at den samlede tilbagebetaling til forældrene er på 41 millioner kroner inklusiv rentekompensation.

Pengene vil blive taget fra kommunens økonomiske reserver. Tilbagebetalingen vil derfor ikke påvirke daginstitutionernes økonomiske rammer.

Sådan får man sine penge retur

Tilbagebetalingen vil begynde i slutningen af oktober og køre frem til årsskiftet. Hvis man som borger mener, at man er berettiget til at få penge tilbage, men ikke har modtaget besked, når vi når årsskiftet, skal man rette henvendelse til kommunen.

Forældrebetalingstaksten i Gladsaxe Kommune er allerede blevet reguleret ned med virkning fra 2019 og frem.