Lokalt

Landmænd slår alarm: Gæs æder af vores høst og tramper alt ned

Et besøg af gæs kan snildt koste op imod 50.000 kroner. TV 2 Nord
TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Et uventet besøg fra gæs kan snildt løbe op i 50.000 kroner i tabt fortjeneste. De store fugle æder planterne og tramper afgrøderne ned.

- Hvis ikke vi gør noget, vil de formentlig tage en fjerdedel af marken herude.

Frustrationen er tydelig hos en af de ramte landmænd, Thomas Madsen fra Hadsund i Nordjylland.

Han er en af de omkring 100 nordjyske landmænd, hvis marker indvaderes af store flokke af gæs. Uventede gæster, der koster landmændene dyrt i afgrøder og penge.

Jeg kalder dem skadedyr, for de æder jo vores afgrøder. Når der lander en flok med 4-500 gæs, så bliver det altså til mange kilo frø, de spiser. Så det er dyrt

Thomas Madsen, landmand, Hadsund

Et besøg af gæs kan snildt koste op i 50.000 kroner.

- Jeg kalder dem skadedyr, for de æder jo vores afgrøder. Når der lander en flok med 400 til 500 gæs, så bliver det altså til mange kilo frø, de spiser. Så det er dyrt, siger Thomas Madsen, der selv ejer 1.370 hektar med blandt andet raps.

Problemet med gæs er stort i Nordjylland.

- Vi oplever, at der er flere og flere landmænd, der er plaget af de her gæs. Og de kommer og slår sig ned i nyanlagte afgrøder. Når gæssene har været her, ser afgrøderne ikke længere sunde ud, siger Flemming Floor Jensen, der er chefkonsulent for Planteavl ved Agri Nord.

Når gæssene raserer markerne, æder de hjerteskuddene på rapsplanterne og tramper afgrøderne ned.

Thomas Madsen er en af de omkring 100 nordjyske landmænd, hvis marker invaderes af store flokke af gæs.

Skræmme fuglene væk med gaskanon

På sine rapsmarker i Hadsund har en nærmest desperat Thomas Madsen forsøgt sig med forskellige skræmmemetoder mod de ubudne gæster.

Han har både sat fugleskræmsler op, kørt rundt på sin ATV for at skræmme dem og prøvet med en gaskanon.

Alligevel ser det ikke ud til, at nogen af de nordjyske landmænd er sluppet af med gæssene.

- Alle de gåsebestande, vi kender, vokser. Vores egen hjemmehørende grågås er i vækst. Dem, der kommer her som vintergæster, både kortnæbbet gås og bramgås, er vokset i antal, siger Ivar Høst, der er vildtkonsulent i Himmerland ved Naturstyrelsen.

AgriNord: Reguleringen bør udvides

Ifølge lovgivningen må man skyde gæs fra 1. august og fem måneder frem. AgriNord taler nu for en udvidelse af reguleringen af gæs.

- Jagtloven, så jeg gerne blive lempet lidt op for. Når der er ved at være så mange her, bør man også være åben over for, at man fik reguleret på en anden måde, mener Flemming Floor Jensen.

En gåseekspert mener dog, at den nuværende lov giver landmændene vide rammer for at jage gæs.

- De har rent faktisk muligheden for stort set året rundt til at kunne skyde gæssene indenfor jagttiderne og regulere dem uden for jagttid. I juni og juli er man meget restriktive, for det er fuglenes yngletid. Men der, hvor man har konkrete skader, vil man kunne ansøge om i hvert fald i juni at regulere bestanden for grågæs, siger professor Jesper Madsen.