Lokalt

Minister vil komme danske biavlere til undsætning

Danske biavlere har svært ved at overleve, fordi udenlandsk honning dumper priserne. Jesper Bo Winther / TV2 Nord
TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Fødevareministeren går nu ind i sagen om udenlandsk honning, der bliver markedsført som "produceret i Danmark".

Danske biavlere er utilfredse med, at udenlandsk honning, der markedsføres som danskproduceret, presser priserne.

Det har fået de danske biavlere til at efterlyse politisk handling. Nu går fødevareminister Mogens Jensen (S) ind i sagen.

- For mig er det helt mærkeligt, at man kan putte et dansk flag på et produkt, der indeholder udenlandske råvarer. Det vil jeg nu undersøge, om vi kan få ændret på. Vi er oppe imod EU-regler, der kan besværliggøre processen, men jeg vil som sagt undersøge, hvad vi har af handlemuligheder, skriver Mogens Jensen i en mail til TV2 Nord.

TV2 Nord fortalte i slutningen af august de frustrerede nordjyske biavleres historie. Den udenlandske honning, der kan sælges langt billigere, end hvad der er rentabelt for de danske biavlere, truer nemlig erhvervet på eksistensen.

Dansk flag på udenlandsk honning

Ifølge nordjyske biavlere sælges og markedsføres den udenlandske honning på en måde, så forbrugerne ikke kan se forskel. I flere supermarkeder sælges udenlandsk honning med prædikatet ”danskproduceret” og med et dannebrogsflag på hylden.

- Jeg synes, der er tale om vildledende markedsføring, fordi den udenlandske honning fremstår som dansk. Den har også det danskklingende navn ”Jakobsen”, så jeg tror, at forbrugerne også tænker, at der er tale om dansk honning, siger biavler Frank Nielsen.

For Frank Nielsen i Fjerritslev betyder det, at han kun kan sælge sin honning for halvdelen af, hvad den burde koste.

- Vi synes, vi laver et kvalitetsprodukt, men det er svært at sælge, fordi forbrugerne ikke kan skelne vores honning fra den billige udenlandske. Alene fra Ukraine er der importeret 1700 ton honning til 13-14 kroner kiloet, og vi skal altså have 30 kroner per kilo for at få det hele til at løbe rundt, siger Frank Nielsen.

Nordjysk minister forholdt sig tavs

Også den nordjyske erhvervsminister, Simon Kollerup (S), vil nu se på sagen og forsøge at komme de nordjyske biavlere til undsætning.

- Det er et problem for vores danske biavlere, hvis udenlandsk honning bliver solgt som dansk. Det mener jeg, vi skal gøre noget ved. Og jeg kan forstå, at Fødevarestyrelsen er i gang med at se på sagen. Jeg vil drøfte det med fødevareministeren, så vi kan komme til bunds i den, lyder det fra Simon Kollerup.