Lokalt

89-årig vil købe en halv portion mad - men kommunen nægter

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

En sag om afskaffelse af halve portioner varm middagsmad ender nu på dagsordenen i byrådet i Guldborgsund Kommune.

Der bliver serveret flæskesteg med masser af sovs, kartofler og rødkål, naturligvis. Et sikkert hit i cafeen under plejecentret Oasen i Nykøbing Falster.

Erna Thygesen på 89 år er glad for sin varme middagsmad i cafeen. Hun er til gengæld langt fra tilfreds med sine lokale politikere.

- De er simpelthen ikke til at råbe op. Lige meget hvad man kommer med, fastslår kvinden, der har kastet sig ind i debatten og kampen om maden til de ældre.

Erna Thygesen har hverken råd eller appetit til en hel portion mad til 54 kroner. Men hun må ikke købe en halv.

Det handler om varm mad til middag. Ved årsskiftet besluttede Guldborgsund Kommune at afskaffe de halve portioner varm mad på cafeerne i ældrecentrene - helt uden at spørge de ældre først.

En del ældre foretrækker ellers de mindre og billigere portioner.

- Det er, fordi vi ikke kan spise en hel portion. Og vi har ikke råd til at købe en portion til 54 kroner og så smide det halve væk, forklarer Erna Thygesen.

De skal ikke komme og fortælle mig, om jeg skal købe en stor eller lille portion, og heller ikke, hvad jeg spise. Det skal jeg nok selv bestemme

Erna Thygesen, 90 år
En rapport om maden til kommunens ældre har kostet 320.000 kroner. Men på plejecentret Oasen er de ældre ikke imponeret.

Politikerne vil ikke lytte til de ældre

Erna Thygesen og andre har forsøgt at råbe politikerne op for at få lavet beslutningen om.

Uden det store held.

- Vi vil gerne have, at de kommer ud i virkeligheden til os andre for at se, hvad de snakker om. Men de kommer desværre ikke, siger Erna Thygesen.

TV2 ØST fortalte første gang om de vrede ældre i april, hvor vi også besøgte cafeen på Plejecentret Lindehaven. Dengang sagde de ældre sådan her.

- De lytter ikke til os. De behandler os som børn, sagde Inge Snedker.

Det er rigtigt, at der har været nogle flinke medarbejdere, der har hjulpet borgerne med at dele en hovedret op på to tallerkener. Det er ikke det samme som, at man har kunne købe en halv hovedret

Bo Abildgaard (S), formand for Social-, Sundhed-, og Omsorgsudvalget

Og fra Vagn Larsen lød det:

- Det betyder så meget, at jeg nu har opgivet den varme mad.

I april lovede Bo Abildgaard (S), der er formand for Social-, Sundhed-, og Omsorgsudvalget, at der ville komme en løsning.

- Jeg tror også på, at vi nok skal finde en løsning på det. Det er der slet ingen tvivl om, sagde Bo Abildgaard dengang.

Men der er endnu ikke kommet nogen løsning.

Udvalgsformand Bo Abildgaard (S) nægter kategorisk at bruge ordet "halv portion", selvom kommunens plejecentre bruger det.

Rapport kostede 320.000 kroner

Udvalgsformanden forklarede tilbage i april, at han ventede på en revisionsrapport om maden til de ældre. Den skulle blandt andet danne grundlag for beslutning om de halve portioner. Rapporten er for længst kommet. 21 sider om økonomien i døgnforplejningen. Notatet har kostet små 320.000 kroner.

Og spørger man ham nu til de halve portioner, så lyder svaret sådan her:

- Du får ikke mig til at tage det ord i min mund, siger Bo Abildgaard med henvisning til de "halve portioner".

De penge kunne være brugt på en bedre måde. De kommer i hvert fald ikke os til gode

Erna Thygesen, 90 år

- Jeg synes, vi skal starte med at slå fast, hvad det er, vi sælger i vores cafeer. Der er en hovedret. Du kan købe smørrebrød, du kan købe små, lune retter. Og så kan du købe noget, vi kalder en ret til småtspisende. Som kommune skal vi sikre os, at de ældre får tilstrækkelig næring. Derfor er der det tilbud til ældre uden den store appetit, forklarer Bo Abildgaard.

På kommunens plejecentre har der hængt sedler om, at man ikke længere kan købe halve portioner.

Udvalgsformanden mener altså slet ikke, at man kan tale om, at der er blevet serveret halve portioner på cafeerne. Heller ikke selvom kommunen i opslag på cafeerne netop har slået fast, at der ikke længere bliver serveret netop halve hovedretter. Og han insisterer på ikke at bruge ordene ”halve portioner”:

- Jeg siger stadigvæk, at det ord, du bruger dér, tager jeg ikke i min mund, for det har aldrig eksisteret i cafeerne. Det er rigtigt, at der har været nogle flinke medarbejdere, der har hjulpet borgerne med at dele en hovedret op på to tallerkener. Det er ikke det samme som, at man har kunne købe en halv hovedret, forklarer Bo Abildgaard.

Ældre får ingen svar trods dyr rapport

Da den længe ventede revisionsrapport blev behandlet af politikerne i maj, betegnede Bo Abildgaard den som "ubrugelig" i Lolland-Falsters Folketidende. Nu er den alligevel ikke helt så ubrugelig.

- Det jeg sagde, den var ubrugelig til, var hele denne her diskussion. Det var slet ikke det, rapporten handlede om. Rapporten skal danne grundlag for, hvordan vi vil drive vores cafeer og vores plejecentre i fremtiden, siger han og fortsætter:

- Der er nedsat en arbejdsgruppe, der blandt andet består af medarbejdere, ledelse og Ældrerådet. De er i fuld gang med at finde ud af, hvordan vi laver det gode måltid ude på vores plejecentre. De kommer med en tilbagemelding i oktober. Og så bliver det op til os politikere, siger Bo Abildgaard.

Finder selv en at dele med

Tilbage i cafeen i kælderen under plejecentret Oasen har Erna Thygesen svært ved at se logikken i, at kommunen har brugt 320.000 kroner på rapporten.

- De penge kunne være brugt på en bedre måde. De kommer i hvert fald ikke os til gode, siger hun.

Man må ikke købe en halv portion. Derfor må de ældre købe en normal portion og deles om den.

Mens de ældre venter på politikerne, må de affinde sig med en nødløsning, når de ikke har appetit på en hel portion varm mad. De må håbe på, at de kan finde en at dele maden med.

- Vi skal købe en hel portion til 54 kroner, som vi så må dele. Så må jeg bagefter betale 27 kroner til min madpartner. Så har vi jo egentlig fået to halve portioner. Men hvorfor pokker kan vi ikke bare betale oppe ved kassen hver især? Resultatet er jo det sammen, lyder det fra Erna Thygesen.

Den ældre kvinde og hendes venner fortsætter deres kamp for at blive hørt:

- Jeg har fået god, gammeldags, dansk mad i hele mit liv. Det har jeg været glad for. Nu er jeg tæt på de 90, og jeg vil have lov til at fortsætte resten af min tid med den mad, jeg kan lide. Og så skal de ikke komme og fortælle mig, om jeg skal købe en stor eller lille portion, og heller ikke, hvad jeg spise. Det skal jeg nok selv bestemme, fastslår Erna Thygesen.

DF: Det ender som politisk beslutning

Den langstrakte sag om de halve portioner ender nu på byrådets bord. Det oplyser René Christensen (DF).

- Jeg tror desværre, at det her begynder som en administrativ beslutning. Og så er der et udvalg, der ikke kan tage sig sammen til at sige, at det her er en politisk beslutning. Derfor tager vi også et beslutningsforslag i byrådssalen, hvor vi foreslår, at de halve portioner skal tilbage, siger René Christensen til TV2 ØST.