Lokalt

Forsikringsselskab slår alarm - for mange ulykker med løbehjul

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Tryg advarer om risiko for fatale ulykker på de stadigt mere populære løbehjul.

I det første halvår af 2019 har forsikringsselskabet Tryg modtaget omkring 50 anmeldelser af skader på elektriske løbehjul og hen over sommeren er det tal kun vokset.

Det får nu Tryg til at slå alarm: De elektriske løbehjul skal evalueres - og det skal ske hurtigere end planlagt.

- På nuværende tidspunkt har vi omkring tre henvendelser om ugen, hvor elløbehjul er involveret. Blandt dem er også sager med personskade af mere alvorlig karakter, og vi frygter, at der vil ske ulykker med fatal udgang, hvis der ikke handles nu, lyder det i en pressemeddelelse fra Trygs skadechef, Charlotte Dietzer.

Hun opfordrer til en fremrykning af Transportministeriets evaluering af forsøgsordningen med elløbehjul, som efter planen først skal finde sted i 2020.

Vi frygter, at der vil ske ulykker med fatal udgang

Skadechef Charlotte Dietzer, Tryg

Løbehjulene blev først introduceret i København, men har siden bredt sig til andre danske byer. De får kritik for at være for hurtige, samt at for mange kører på dem i beruset tilstand. I København er det heller ikke et helt ualmindeligt syn at se løbehjul med to passagerer på.

Siden midten af januar har der ifølge en opgørelse fra Region Hovedstaden været godt 100 ulykker med elløbehjul, hvor personer er kommet slemt til skade i københavnsområdet.

Løbehjulene kører foreløbig på en dispensation, der giver dem adgang til cykelstier i hele landet. Og transportminister Benny Engelbrect har tidligere afvist at ændre på forsøgsordningen.

- Et bredt flertal i Folketinget har bakket op om at sætte forsøgsordninger med små motoriserede køretøjer i gang. Forsøgsordningerne skal evalueres efter et år, og det arbejde forventes færdigt i januar 2020. Jeg afventer derfor resultaterne af de igangværende evalueringer, skrev Benny Engelbrecht til TV 2 i juli måned.

Minister indkalder til møde

Men nu vil Benny Engelbrecht undersøge, om det skal ske tidligere. I en mail til TV 2 Lorry skriver han nemlig:

- Der er ingen tvivl om, at vi i Folketinget skal have en drøftelse om den nuværende elløbehjulsordning. Debatten raser, og der er mange holdninger til løbehjulene. Derfor har jeg inviteret Folketingets transportordførere til et møde om elløbehjul i næste uge, og derfor er der igangsat en evaluering af ordningen, som forventes at være færdig i januar 2020.

Benny Engelbrecht skriver dog videre, at det er vigtigt at få Trygs input med. Om man kan rykke evalueringen frem, tør han ikke garantere, men han vil drøfte det med partierne bag ordningen.