Lokalt

Sæl vender tilbage til samme bådebro for tredje år i træk

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Sejlerne i Vestre Bådehavn i Aalborg har fået besøg af en sæl, der har lagt sig midt på bådebroen.

Hvert år kommer sejler Poul Hestbæk til Aalborg sidst i august med sin båd. Han lægger til i Vestre Bådehavn, og her har han fået sig en ven midt på bådebroen, som han til at begynde med slet ikke turde hilse på.

- Til at starte med var jeg meget betænkelig, og jeg var faktisk bange for den, men det er jeg ikke mere, siger Poul Hestbek.

Den nye beboer er en spættet sæl. Den lagde sig til rette på bådebroen tirsdag aften - for tredje år i træk.

Den spættede sæl i Aalborg er en han, og den ser ud til at være sund og rask.

Sejlerne kender den derfor særdeles godt. Den kommer altid i slutningen af august, og så bliver den i en måneds tid. Det første år havde den sin mor med.

- Den fylder det meste af bådebroen, så jeg blev da lidt nervøs, da jeg skulle forbi den. Jeg tænkte, om den kunne finde på at gøre mig noget, men det er da meget hyggeligt, at den ligger her, siger Camilla Søndergaard fra Aalborg, der netop har købt en båd.

Sælen er blevet mindre sky

Sælen i Aalborg er blevet lidt af en attraktion. Selvom folk går helt tæt på den, så bliver den liggende på broen, selvom den godt kan finde på at hvæse lidt.

Ifølge biolog Kristina Ydesen fra Nordsøen Oceanarium i Hirtshals er sælen i Aalborg en han, og den ser ud til at være sund og rask.

Hun fortæller, at det bliver mere og mere almindeligt, at sæler lader mennesker komme tæt på. I 1976 blev jagt på sæler forbudt i danske farvande, og det har betydet, at sæler generelt bliver mindre og mindre sky. Især de unge generationer af sæler er ikke ret bange for mennesker.

- I og med at de har været fredet i lang tid, og bestandene er vokset, så har de bredt sig ud i de områder, hvor der også er mennesker. De er ikke bange for os længere, for vi truer dem ikke på nogen måde, forklarer Kristina Ydesen.

Sælbestanden er stigende

Det anslås, at bestanden af spættede sæler nu er på 18.000 i de danske farvande, og den er stigende, for det er længe siden, sælerne har været udsat for et sygdomsudbrud. Selvom sælen ser nuttet ud, skal man holde sig fra at klappe den. For sæler bider, og bakterier i deres mund kan give en alvorlig infektion.

- Det er noget med tre uger på en god kombination af penicillin og antibiotika, så det er ikke for sjov, siger biolog Kristina Ydesen.

Selvom sejlerne i Aalborg godt kan lide sælen, er de knap så glade for den vane, den har fået midt på bådebroen.

- Den tisser her midt på broen. Nogle gange ligger den på ryggen og gør det. Så står der en stråle lige op i luften, og så rammer den sig selv. Det er jo ikke så smart, men så spuler jeg det væk med en vandslange, siger sejler Poul Hestbek.