Lokalt

Huse på villavej slår revner efter kloakarbejde

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

En gruppe beboere i Vadum har fået store revner i deres huse, efter Aalborg Forsyning gravede ud til kloakker.

Aalborg Forsyning er i fuld gang med at lave separate kloakeringer på langt over 2000 kilometers rørnet i Aalborg Kommune - men i Vadum er arbejdet gået knap så glat som forventet.

På den centrale Ellehammersvej i Vadum fik flere af beboerne i sidste uge gravet ud til kloakeringerne. For at afstive området inden selve gravearbejdet og dermed beskytte husene besluttede man at nedbanke store jernsveller i jorden.

Men noget gik galt - og så var støjen og rystelserne ikke det eneste, og hendes naboer måtte døje med:

- Vi har den store skade deroppe over døren, som var den første skade, jeg så, da jeg blev gjort opmærksom på det i torsdags. Derudover er stukken revnet hele vejen rundt, siger den ærgerlige husejer og peger op mod loftet.

- Jamen, én ting er det kosmetiske, som er rigtig ærgerligt, det andet er følgevirkningerne. Hvad bliver konsekvenserne af det her? Siger hun fortvivlet.

Der er slået revner inde i huset efter kloakarbejdet, siger husejer Pia Tange.

Nabo: - Entreprenøren var bare ligeglad

Det var Pia Tanges nabo, der først havde set de udendørs skader på fire af husene på vejen. Senere viste det sig, at også flere af rummene indenfor var fulde af revner.

Skaderne opstod efter omkring 45 sekunders rystelser per jernsvelle.

- Jeg fik faktisk også fysiske rystelser, fordi det er så overvældende, siger Pia Tange om øjeblikket, da hun opdagede omfanget af skaderne.

I alt har fire af bebeoerne på Ellehammersvej fået skader på deres huse efter piloteringsarbejdet i forbindelse med de separate kloakeringer.

- De skader, vi har fået, er den skade over vinduet, som kom i torsdags. Det er selvfølgelig super ærgerligt, siger Belinda Ellen Hansen, der er nabo til Pia Tange.

Husene har også slået revner udenfor.

Hun var hjemme, da entreprenørens folk vibrerede de 10 meter høje jernstolper i jorden ude foran hendes hus, og hun forgæves forsøgte at stoppe dem.

- Han negligerer mig egentlig bare og siger, at han har sat målere på mit hus, og det her kan ikke gøres på andre måder, fortæller hun.

Bygherre: Alle regler er overholdt

Det er Aalborg Forsyning, der har ansvaret for al kloakeringsarbejde i Aalborg Kommune.

Her understreger man, at der er benyttet en mere skånsom metode på Ellehammersvej, fordi husene står tæt og er gamle.

Og så har entreprenørfirmaet sørget for at holde sig betydeligt under det ellers normalt tilladte niveau af rystelser.

Hvis man udfører et stykke anlægsarbejde og påfører andres ejendomme skade, skal der placeres et ansvar, og man skal finde kompensation for de skader, der er påført

Mads Wilkens, advokat for beboerne

- Når vi ser på de tal og den dokumentation, har de respekteret de krav, der er, og har klart holdt sig inden for det felt, de skal holde sig indenfor, siger Bo Laden, vicedirektør hos Aalborg Forsynings Vanddivision.

Normalt tillader Aalborg Forsyning rystelser på fem mlilimeter per sekund. På Ellehammersvej, hvor husene er gamle og står tæt, har man sat barren lavere, så man her kun har tilladt tre millimeter per sekund.

Målinger, som entreprenøren har foretaget, viser, at rystelserne ikke oversteg to millimeter per sekund - og derfor kan man heller ikke umiddelbart bebrejde dét arbejde, mener man hos Aalborg Forsyning.

Men beboerne er langtfra enige. Mandag havde de møde med en advokat, der nu skal køre en sag mod kommunen.

- Det skal jo ikke være sådan. Hvis man udfører et stykke anlægsarbejde og påfører andres ejendomme skade, skal der placeres et ansvar, og man skal finde kompensation for de skader, der er påført, siger Mads Wilkens, advokat og partner hos HjulmandKaptain.

Både de fire beboere på Ellehammersvej og Aalborg Forsyning vil nu melde skaderne på husene til deres respektive forsikringer, som derefter vil vurdere, hvem der skal betale for at udbedre skaderne.