Lokalt

Forening mistænkt for bedrageri - sag ligger stille hos politiet

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Det er nu mere end tre år siden, at Foreningen for Danske Kræftramte børn blev politianmeldt.

Hanne Winther fra Aabybro er frivillig i Kræftens Bekæmpelse, og hun brænder for at hjælpe familier med kræft inde på livet.

Alligevel blev det et stort nej tak for to år siden, da Foreningen For Danske Kræftramte Børn ringede for at få en donation.

- Jeg blev vred og gal. Man skal ikke misbruge sårbare familier og børn, siger Hanne Winther, der stadig mærker vreden i sig, når hun taler om foreningen.

Hanne Winther var klar over, at foreningen, der har haft adresse i Aalborg, var mistænkt for bedrageri.

Når vi kommer fra Kræftens Bekæmpelse ved den årlige indsamling eller ved lotterier, da har jeg hørt fra nogen, der siger: ”Var det ikke jer, der ikke var helt fine i kanten”, og det er det jo ikke.

Hanne Winther, frivillig, Kræftens Bekæmpelse

Hun huskede, at blandt andre Indsamlingsnævnet og bedemand Jette Nielsen fra Aalborg Ny Begravelsesforretning året før havde stået frem på TV2 Nord, efter de havde politianmeldt foreningen.

Politianmeldt for tre år siden

Sagen ligger hos Fyns Politi, der efter halvandet års efterforskning sigtede to personer. Selv om der nu er gået tre år siden, sagen blev anmeldt, så har politiet altså ikke taget stilling til, om de sigtede skal tiltales i retten - og det er ikke godt nok, mener formanden for Folketingets Retsudvalg.

- Jeg synes, det er under al kritik. I den her sag er det jo ikke en enkelt mand, der har foretaget en enkel anmeldelse over en enkel forbrydelse. Det er en række personer og ikke mindst fornuftige myndigheder, der har foretaget anmeldelsen. Det er i en sagstype, hvor forbrydelserne sådan set kan fortsætte dag for dag. Derfor burde det jo være noget, der var blevet opprioriteret i væsentligt omfang, siger formanden for Folketingets Retsudvalg, Preben Bang Henriksen (Venstre).

Efter TV2 Nords dækning gik flere medier ind i sagen. I TV2 programmet Operation X stod en af bagmændene frem.

Kodjo Emil Yacobi var ejer af callcenteret Quality Call, der ringede op til virksomheder for Foreningen for Danske Kræftramte Børn. Han havde fået dårlig samvittighed og anslog, at foreningen havde samlet mere end 10 millioner kroner ind.

Fyns Politi vil snart afgøre sagen

Fyns Politi vil ikke stille op til et interview, men anklager Heidi Colbæk har forklaret til TV2 Nord, at afgørelsen af sagen flere gange er blevet udskudt, fordi der flere gange er kommet sager, der har højere prioritet. I en mail til TV2 Nord skriver hun, at hun snart forventer en afgørelse i sagen.

- Jeg forventer, at jeg inden for en måned har vurderet sagen og dermed kan fortælle, om der vil blive rejst tiltale i den. Jeg vil gerne beklage, at sagen har været meget længe undervejs. Vi har simpelthen rigtig mange sager i øjeblikket, og det er forklaringen på, at det har trukket ud. Men nu skulle der altså meget gerne være en afslutning i sigte, skriver anklager ved Fyns Politi, Heidi Colbæk.

Lang sagbehandlingstid kan være fordel for de sigtede

Den lange sagsbehandlingstid kan ifølge Preben Bang Henriksen (Venstre) få konsekvenser for en eventuel straffesag.

- Jeg frygter, at der sker det, at når sag har været urimeligt lang tid under vejs, så kan der gives rabat i straffen. Det vil være dybt uheldigt i den her tilfælde, siger Preben Bang Henriksen.

Mens de sigtede endnu ikke er blevet stillet for en dommer, så har sagen om foreningen for Danske Kræftramte Børn haft konsekvenser for andre godgørende foreninger. Det har Hanne Winther selv oplevet.

- Når vi kommer fra Kræftens Bekæmpelse ved den årlige indsamling eller ved lotterier, da har jeg hørt fra nogen, der siger: ”Var det ikke jer, der ikke var helt fine i kanten”, og det er det jo ikke, siger en ærgerlig Hanne Winther.

Foreningen for Danske Kræftramte Børn har ikke længere nogen hjemmeside, og TV2 Nord har forgæves forsøgt at komme i kontakt med foreningen.

Flere politikredse har problemer med lange sagsbehandlingstider. Det skal den nye justitsminister Nick Hækkerup i samråd om den 27. august.

Her vil Preben Bang Henriksen stille spørgsmål om sagen.