Lokalt

Colibakterier fundet i Aalborgs drikkevand - tidligst tirsdag er det rent igen

Drikkevandet i dele af Aalborg skal koges inden brug. /ARKIVFOTO. Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark
TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

To minutters kogning dræber bakterierne i vandet, siger embedslæge.

Der er fundet bakterier i vandprøver udtaget fra ledningsnettet i en del af Aalborg Centrum, oplyser Aalborg Forsyning lørdag aften.

Det berører beboere i området mellem Vesterbro/Prinsensgade i vest, Fyensgade/Jyllandsgade i syd og Østre Alle og ud mod Oliehavnen i øst.

På grund af risikoen for forurening af drikkevandet opfordrer overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed Anne Hempel Jørgensen beboerne i det berørte område til at tage deres forholdsregler.

- Folk i området anbefales at koge vandet, før de drikker det eller bruger det til madlavning. To minutters kogning dræber bakterierne i vandet. Men vandet fra hanerne kan godt bruges til for eksempel tøjvask, kogning af kartofler og lignende, siger Anne Hempel Jørgensen.

Tidligst tirsdag

Søndag morgen oplyser Aalborg Forsyning til DR Nyheder, at der er tale om colibakterier, og det kan godt se ud til, at de skal vænne sig til at koge vandet.

For der vil gå mindst nogle dage, inden kogeanbefalingen kan ophæves.

- Vi kan tidligst sige noget i løbet af tirsdagen. Metoden er sådan, at vi skal have to efterfølgende prøver, som viser, at vandet er rent, inden vi kan afblæse anbefalingen af at koge vandet, siger distributionschef i Aalborg Forsyning Ole Neerup-Jensen.

På Aalborg Forsynings hjemmeside www.aalborgforsyning.dk kan beboere i området se, om de er omfattet af forureningen. Her kan de også finde svar på de mest centrale spørgsmål om forureningen.

Alle husstande i det berørte område bliver informeret direkte ved en skriftlig meddelelse i form af sms. Ifølge Aalborg Vandforsyning er omkring 20.000 til 25.000 berørt

Vandforurening i Aalborg Centrum

Intensiv jagt

Distributionschef i Aalborg Forsyning Ole Neerup-Jensen siger:

- Vi har i Aalborg Forsyning indledt en intensiv jagt på eventuelle kilder til forureningen.

Ifølge Ole Neerup-Jensen er det endnu for tidligt at sige noget om årsagen til forureningen, men han lover, at Aalborg Forsyning vil holde borgerne og medierne løbende orienterede om situationen.

20. august 2019 får Aalborg Forsyning resultatet af en række nye vandprøver, som vil vise, om kogeanbefalingen kan ophæves.