Lokalt

Svanepar har adopteret gæslinger, og nu opfører de sig som svaner

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Vildtkonsulent har aldrig set noget lignende.

Malermester Gert Larsen var ved at male en skorsten ved Sjørup Sø i Gatten i Himmerland, da han fik sig en noget usædvanlig oplevelse.

Med sit kamera fangede han et syn af et svanepar på søen med et par unger glidende efter sig. Men ungerne er ikke af egen avl, da det er gæslinger. Der er altså sket en form for adoption.

- Jeg er selv opvokset omkring Vejlerne, og jeg har aldrig set sådan en adfærd før, siger malermesteren.

Malermester Gert Larsen var ved at male en skorsten ved Sjørup Sø i Gatten i Himmerland, da han fik sig en noget usædvanlig oplevelse.

Adfærden overrasker Ivar Høst, vildtkonsulent i Himmerland:

- Det er rigtig sjældent - jeg har aldrig oplevet det før. Men dyreverdenen er sjov og underfundig, så de mærkeligste ting kan opstå.

Ifølge vildtkonsulenten er det sandsynligt, at der er blevet lagt nogle gåseæg i en svanerede, så det er simpelthen svanerne, der har udklækket de to gæslinger.

Derefter har gæslingerne set svanerne som deres forældre, og derfor følger de nu, dagen lang og med den største selvfølgelighed, deres adoptivforældre på Sjørup Sø i Himmerland.

- Det er jo en fantastisk sjov historie, lyder det fra Ivar Høst.

Prægningen af gæslingerne er ikke til at tage fejl af. Gæs græsser normalt på land, men nu svømmer de rundt på søen og vender rumpen i vejret og spiser vandplanter præcis som svanerne.

Gæslingerne følger dagen lang og med den største selvfølgelighed deres adoptivforældre på Sjørup Sø i Himmerland.