Lokalt

Lejere får store huslejestigninger: - Udlejer vil presse os ud

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

I ejendom i Roskilde er tilliden imellem lejere og udlejer helt væk efter en stribe retssager.

I ejendommen på Borgediget 16 i Roskilde er forholdet imellem lejer og udlejer gået helt i hårdknude. Lejerne oplever, at udlejeren, Frandsen Ejendomme, skaber usikkerhed om deres private økonomi ved gentagne gange at hæve huslejen.

- Vi får simpelthen ondt i maven, når vi kommer hjem fra arbejde, fordi der er så stor en variabel i vores huslejevarslinger, siger Lærke Palm, som er formand for beboerne i ejendommen på Borgediget 16.

Flere af beboerne siger direkte, at de oplever, at Frandsen Ejendomme ønsker, at de flytter.

- Målet, det er meget klart. Det er at få lejerne ud, siger Lærke Palm.

Peter og Elin Frandsen, som ejer Frandsen Ejendomme, afviser, at det er deres ønske at presse beboerne ud.

- Nej, vi er ikke ude på at smide dem ud, siger Elin Frandsen.

Flere store stigninger

En af de beboere, der har oplevet en huslejestigning, er Mathias Hahn. Da han klagede over døren til sin brusekabine, fik han kort efter en overraskende besked, fortæller han.

- De sagde, at vi ikke bare skulle have en ny dør i brusekabinen. Vi skulle have et helt nyt badeværelse. Kort efter skulle vi så have nyt toilet og nyt køkken, siger Mathias Hahn.

Mathias Hahn og hans familie betaler 5200 kroner for deres lejlighed. Men renoveringen betød, at Frandsen Ejendomme nu kræver en stigning på 3177 kroner alene for renoveringen.

- Det er da meget rart at få nyt bad. Men vi bad jo bare om, at døren i brusekabinen blev repareret, siger Mathias Hahn.

Stigningerne er rimelige

Udlejer Elin Frandsen forklarer, at sagen om døren i brusebadet var en anledning til at give lejligheden en større renovering. Og at Mathias Hahn selv flere gange havde klaget over forskellige ting i lejligheden, for eksempel i køkkenet.

- Det var et rigtig gammelt køkken, hvor alt var slidt. Det giver ikke mening at begynde at reparere på sådan et gammelt køkken. Badeværelset var også rigtig gammelt, siger hun til TV 2 Lorry.

Derfor mener Elin Frandsen, at stigningen, som er på over 60 procent, er rimelig.

- Jeg synes, han har fået et rigtig lækkert badeværelse med et lækkert toilet og et skønt køkken.

Man kan ikke regne med sin leje

De fleste af lejerne i Borgediget betaler husleje efter Lejelovens bestemmelser om omkostningsbestemt leje. Bestemmelserne beskytter lejerne imod for store og pludselige stigninger. Huslejen bliver sat efter, hvad det koster at drive lejligheden.

Siden Frandsen Ejendomme overtog ejendommen i sommeren 2017, har firmaet varslet flere stigninger. Fra 1. april 2018 blev lejen for de otte lejere hævet med mellem 2146 og 4496 kroner per måned. Det svarer til mellem 22 og 122 procent.

- Jeg har boet til leje stort set hele mit liv. Normalt plejer det jo at være sådan, at man kan regne med sin husleje. Du har måske en lillebitte stigning på et par hundrede kroner om året. Men sådan er det jo slet ikke her, siger Kanja Thiele, som også bor i ejendommen.

Frandsen: Alt stiger

Ifølge Elin Frandsen skyldes de høje stigninger, at lejen ikke er steget i mange år, og at der derfor var et efterslæb i forhold til omkostningerne ved for eksempel løbende forbedringer.

- Lejen er ikke reguleret for den ene lejers vedkommende i 38 år, og for en anden er det 27 år, siger Elin Frandsen.

- Alt stiger jo. Det gør skatter og afgifter også og timelønninger til håndværkere, siger Peter Frandsen.

Lejerne er ikke begyndt at betale stigningen endnu, fordi de har klaget over den. Imens lejerne venter på, at huslejenævnet tager stilling til huslejestigningen, har Frandsen Ejendomme taget hul på et nyt kapitel. En ny stigning på 1500 og 2200 tusinde kroner per lejlighed, fordi ejendommen skal have nye vinduer.

Stigningerne kunne være større

Selvom beboerne på Borgediget altså oplever ganske markante huslejestigninger, så ville udlejeren kunne sætte lejen endnu mere op, hvis beboerne flyttede.

Udover den regulerede omkostningsbestemte leje har det siden 1996 også været muligt at leje ud på markedsvilkår - den såkaldte 5.2-leje. Den giver udlejerne mulighed for mere frit at fastsætte huslejen, og det giver typisk markant højere huslejer.

Men man kan ikke ændre lejen fra omkostningsbestemt til 5.2-leje for eksisterende beboere. Det kan kun lade sig gøre, hvis de nuværende lejere flytter, og der kommer nye lejere til - en model, flere kapitalfonde tidligere har fået kritik for at udnytte, og en praksis, som den nye boligminister Kaare Dybvad (S) nu håber på at forhindre med en lovændring inden årsskiftet.

Udlejers mulighed for at hæve huslejen endnu mere er da også netop årsagen til, at flere beboere føler, at Frandsen Ejendomme helst så, at de flyttede.

- Det dræner én jo. Men det er jo også det, de vil. De håber, at vi flytter ud, og så de kan tjene en masse penge, siger Mathias Hahn.

Men Peter og Elin Frandsen afviser, at de har noget ønske om at få lejere til at flytte. Elin Frandsen mener tværtimod, at lejernes utilfredshed skyldes, at de er blevet vrede på parret. Da Frandsen Ejendomme købte huset for et par år siden, verserede der en sag, hvor lejerne forgæves forsøgte at købe huset og lave en andelsboligforening.

Lejerne afviser, at deres utilfredshed er et 'tak for sidst'. Men de mange sager slider på forholdet imellem lejer og udlejer. Til et niveau, hvor Frandsen Ejendomme nu kræver, at al korrespondance skal gå via anbefalet brev.