Lokalt

Sjælden falkeunge er kommet til verden: - Vi er meget glade

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

For første gang i syv år har Falkonergården i Fredensborg haft held med at få en lille ny eleonorafalke-unge.

En lille ny eleonorafalk så lørdag aften dagens lys i Falkonergården i Fredensborg, og det er kæmpestort for fugleelskerne, da det hører til sjældenhederne.

- Vi er meget glade, og vi havde ikke turdet håbe på, at det kunne lykkes. Det er syv år siden, vi sidst var heldige med at få to unger, og dengang foregik det endda med kunstig befrugtning, fortæller Falkonergårdens falkoner Edith Wensel.

Forældrefuglene er begge 13 år, og de har de seneste år parret sig og lagt æg uden succes. Så det var ved at være sidste udkald for de aldrende eleonorafalke, som er lynhurtige og har en elegant flyvestil, der minder om svalerne.

- Sidste år stoppede hunnen med at ruge på æggene efter ti dage, og vi fik ikke undersøgt, om æggene var befrugtede på det tidspunkt, for vi håbede jo hele tiden på, at hun ville vende tilbage til æggene. Men det gjorde hun ikke, siger Edith Wensel.

Hun var dog fast besluttet på, at det i år skulle det være.

Fjernede to æg fra reden

Derfor fjernede Falkonergården to æg og efterlod det sidste til falkemor, som til stor glæde valgte at ruge på det.

Ægget klækkede omkring klokken 21 lørdag aften, og ud kom en sund og rask unge på 23 gram. Der er dog lang vej endnu, for dødeligheden er stor blandt disse rovfugle. Edith Wensel oplyser, at 78 procent af falkene i naturen dør, før de selv når at lægge et æg.

Der er dog gode chancer for, at den nye unge overlever.

- Der er virkelig meget, der kan gå galt, for når ægget klækker, kan ungen for eksempel sidde fast i den slimhinde, der sidder på indersiden af ægget. Men den kom fint ud, og ungen har det godt og har fået de første måltider, så vi er meget fortrøstningsfulde, for den virker stærk, siger falkoneren.

Bliver fuglen stor og stærk, er den flyvefærdig om cirka en måneds tid. Og derpå vil træningen begynde.

- Jeg håber, at andre fugleelskere vil komme ud og se den, for jeg kender ikke til andre, der opdrætter den her type fugle. Den skal trænes til at flyve ud i det fri, og hvis det skal lykkes, så skal der meget tidligt indarbejdes rutiner, siger Edith Wensel.