Lokalt

Bjørnekloens gule fætter blomstrer: Undgå for alt i verden plantesaften

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Den gule pastinak er meget markant i det botaniske billede lige nu, fordi den blomstrer. Men tag jer i agt for den giftige plantesaft.

Du har måske lagt mærke til den høje gule blomst i vejkanten uden at vide præcis, hvad det er for en plante.

Netop nu blomstrer den gule pastinak, og det er ikke bare lige en blomst, man plukker, for nærkontakt med planten kan give ubehagelige brandsår og vabler.

Derfor advarer Naturstyrelsens naturvejleder Jes Aagaard om, at man skal være påpasselig, når man nærmer sig den gule pastinak, der lidt populært sagt kaldes for bjørnekloens fætter.

Den gule pastinak blomstrer netop nu. Den har en rigtig fin blomst, men pas på med at plukke den, for plantesaften kan give ubehagelige gener.

Selvom bjørnekloen er en meget mere aggressiv plante, som indeholder en større koncentration af giftstof, så er der en grund til, at den gule pastinak omtales som bjørnekloens familiemedlem. Den har nemlig samme slemme egenskaber, hvis man er så uheldig at få plantesaft på huden.

- Den gule pastinak er ikke livstruende, men den er meget ubehagelig. Hvis man får plantesaften på sig og samtidig bliver eksponeret for UV-lys fra solens stråler, så kan det give eksemlignende udslæt og brandvabler. Begynder huden at rødme, så skal man komme væk fra sollyset og sørge for at få vasket området grundigt. Er det meget slemt, skal man nok søge læge, siger Jes Aagaard.

Folk tror, den kan plukkes

Som skrækeksempel beretter naturvejlederen om en historie med to piger, der havde plukket gul pastinak og brugt dem til at massere hinanden med. Det resulterede i, at en af pigerne lå indlagt i fem dage på brandsårsafdelingen med forbrændinger på hele kroppen.

- Hvis man bare passer på, sker der ikke noget, men problemet er, at mange ikke kender den gule pastinak. Det er en plante, der altid har været der, og som vokser alle steder i landet. Dem, der har haver og går i naturen, er nok stødt på den, men der er også mange, der ikke kender til den, når den vokser vildt i naturen. Den har en rigtig fin blomst, og hvis folk ikke kender planten, så tror de, at den kan plukkes, siger Jes Aagaard.

Kommune advarer borgerne

I Glostrup har kommunens afdeling for Vej og Park via Facebook valgt at advare borgerne om den gule pastinak.

Men det er ikke en plante, der aktivt bekæmpes af kommunens medarbejdere.

- Der er ingen tvivl om, at man skal passe på, men den gule pastinak får lov at stå, for den er ikke så farlig som bjørnekloen. Hvis den vokser vildt op ad en børnehave, så fjerner vi den. Men ellers vil vi hellere informere os ud af det, så både voksne og og børn ved, hvordan den ser ud, og på den måde kan undgå den, siger Torbjørn Nicolajsen, der er driftschef for Vej og Park i Glostrup Kommune.

- Vi har i øvrigt også nok at se til med at bekæmpe bjørnekloen, konstaterer han.

Hvis du støder på gul pastinak hjemme i baghaven, så skal man altså være forsigtig, når man fjerner den. Sørg for at have beskyttelse på, så du ikke udsætter dig selv for plantesaft, og gør det eventuelt en dag, hvor solen ikke skinner så meget.

Den gule pastinak vokser for eksempel i skovområder, men også, hvor mennesker færdes langs vejkanter og cykelstier.

- De kommer frem i de områder, hvor ukrudtet får lov til at vokse lidt vildt, og det er jo også populært i disse tider, hvor man laver insekthoteller, så lader man netop naturen komme til sin ret, siger Torbjørn Nicolajsen.

Den gule pastinak blomstrer netop nu. Den har en rigtig fin blomst, men pas på med at plukke den, for plantesaften kan give ubehagelige gener.
Den gule pastinak blomstrer netop nu. Den har en rigtig fin blomst, men pas på med at plukke den, for plantesaften kan give ubehagelige gener.