Lokalt

Borgere kæmper med maddiker i skraldet - og giver kommunen skylden

I sommerhalvåret møder Michael Haag Nielsen ofte dette syn i sin skraldespand. Mikael Andersen / TV Midtvest
TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Også sidste år meldte borgere i hele landet om problemer med maddiker og spyflyer i skraldet og efterlyste hyppigere tømninger.

En pose, der er levende af store, hvide maddiker.

Det syn møder i øjeblikket Michael Haagh Nielsen fra Thisted, når han åbner sin skraldecontainer.

- Jeg synes, det er klamt. Svineri faktisk, siger han til TV Midtvest.

Problemet bunder efter hans overbevisning i den affaldssortering, som Thisted Kommune indførte i 2016. Det har nemlig betydet, at nordvestjyden skal smide sit organiske affald ud i papirsposer, og at skraldebilen kun kommer forbi hver fjortende dag.

Begge dele er noget, der giver ideelle forhold for de uvelkomne insekter.

- Vi har aldrig nogensinde haft problemer med maddiker og spyfluer, før vi fik den her ordning, siger han.

Han ønsker derfor, at kommunen igen skal tømme skraldespandene hver uge.

Se råd til, hvordan maddikerne kan undgås, nederst i artiklen.

Larver lever godt i varmen

TV Midtvest har fået beskeder fra folk på Mors, i Viborg, Ringkøbing-Skjern, Hjerm og Silkeborg, som alle fortæller, at de også er plaget af maddiker og peger på den samme løsning som Michael Haagh Nielsen. Også sidste år sendte borgere fra både Sjælland, Jylland og Fyn billeder af deres maddike-fyldte skraldespande til TV 2 for at gøre opmærksom på den store gene.

Signe Rasch fra Brønshøj tog et billede af sin affaldsspand i sommeren 2018.

Grunden til, at maddikerne opstår i hobetal, er først og fremmest sommervejret. De varmere temperaturer gør, at forrådnelsesprocessen i det kød, vi smider ud, går hurtigere. Det begynder at lugte hurtigere og kraftigere, hvormed det tiltrækker spyfluer på stor afstand.

Fluerne lægger deres æg i skraldet, og efter bare et døgn er de udklækket til det, vi kender som maddiker. I varmen når de at blive til store, hvide larver på bare fem dage - altså langt hurtigere end skraldespanden tømmes i Thisted Kommune.

Samtidig kan de brune papirsposer, kommunens borgere skal bruge til madaffald, nemt blive gennemvædet og gennemhullet af mad- eller kødrester, og dermed give fluerne direkte adgang til et skatkammer af føde.

Medlem af kommunalbestyrelsen for Liberal Alliance Casper Søe-Larsen oplever også affaldssorteringen som problemets rod.

- Der er liv og glade dage. Så det er ikke særlig lækkert, siger han om tilstanden i sin skraldespand.

Et spørgsmål om hygiejne

Spørger man formand for Klima-, Miljø- og Teknikudvalget i Thisted Kommune, Esben Oddershede (V), så er det dog borgernes egen skyld, hvis de får maddiker i skraldet.

- Vores tilfredshedsundersøgelse viser, at 95 procent af borgerne ikke har problemer med det nye affaldssystem. Det handler i bund og grund om hygiejne, siger han og påpeger, at problemet typisk kun opstår to-tre uger årligt.

Michael Haagh Nielsen har døjet med maddikerne hver sommer siden 2016, hvor den nye affaldsortering blev indført.

Han mener, at de, der døjer med maddiker, skal lære at håndtere deres affald ordentligt. For eksempel skal de ikke smide våde madvarer eller kødrester direkte i papirsposen. I stedet bør de lade grøntsagsrester dryppe af inden det smides ud og pakke kødaffald ind i to papirsposer med lidt køkkenrulle i bunden, så det ikke væder posen.

Kommunen anbefaler, at fiskeaffald pakkes ind i plastik og smides i den almindelige skraldespand, fordi det i særlig høj grad tiltrækker spyfluer. Det skal altså ikke i bioaffaldspanden, men spanden, der sendes til forbrændingsanlægget.

- Billederne taler jo sit tydelige sprog, siger Esben Oddershede (V) om billedet fra Michael Haagh Nielsens container.

- Det er da ulækkert, men jeg synes, det fortæller mere om de personer end om systemet. Papirsposen er helt gennemvædet, og det vil jo tiltrække fluer, og det lugter ubehageligt, så alle forhold for problemet er til stede.

Derudover skal man vaske sin container en gang imellem, så den ikke indeholder madrester.

Michael Haagh Nielsen mener ikke, at det udelukkende er hans personlige ansvar. I stedet burde affaldet blive hentet en gang ugentligt. Hvis ikke kommunen vil indføre den service, så overvejer han at skifte til et privat affaldsfirma.

- Jeg synes, at når man betaler for en affaldsordning, så skal man også have den service, der nu hører til. Jeg synes, at fjorten dage er for lang tid. Man kan jo se, at det er for lang tid, siger han.

Marie Louise Overgaard fra Middelfart på Fyn oplevede også store problemer med maddiker i sommeren 2018.

Det ser dog ikke ud til at ske foreløbigt. Esben Oddershede henviser i hvert fald til, at Michael Haagh Nielsen må betale sig fra det.

Thisted Kommune sorterer affald for at nå det landsdækkende politiske mål om at genbruge mindst halvdelen af alt husholdningsaffald i 2022. En undersøgelse fra Sverige viser, at valget af en papirspose frem for plast eller bioplastpose gør, at folk er langt bedre til at sortere korrekt.

Rettelse: Det fremgik tidligere, at Esben Oddershede (V) anbefalede, at kødaffald skulle i en plastikpose inden det blev smidt ud. Dette gælder dog kun fiskeaffald, uddyber han. Plastik må under ingen omstændigheder smides i bioaffaldet, da der så kommer mikroplast i den biomasse, det skal bruges til.

Hvis du oplever problemer med maddiker eller gerne vil undgå at give dem et hjem i din affaldsspand, kan du følge disse fire råd:

Sådan undgår du maddiker

 1. Begræns kødaffald

  Det bedste, du kan gøre, er helt at undgå at smide kød ud, da kødet rådner i varmen og tiltrækker spyfluer.

 2. Madaffald og bleer i separate poser

  Hvis du ikke kan undgå kødaffald, skal det i solide, separate affaldsposer, der er lukket godt til, inden de ryger i den store udendørs affaldsbeholder. Det samme gælder for andet madaffald og lortebleer. 

 3. Undgå, at kødsaft løber ud

  Kødsaft tiltrækker også fluerne, så sørg for, at der ikke er små huller eller revner i poserne til kødaffaldet. Det er også vigtigt, at poserne kan lukkes ordentligt, og derfor bør man ikke overfylde dem. Undgå også at komme skarpe genstande, der kan lave hul på poserne, i affaldsbeholderen.

 4. Vask affaldsbeholderen

  Når affaldsbeholderen er tømt, er det en god idé at vaske den, hvis der er løbet kødsaft ud i bunden. Det er nok at skylle med varmt vand og spule efter med vandslangen.