Lokalt

Slot i Nordsjælland solgt for stort millionbeløb

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Boligen, der tidligere har tilhørt prins Georg af Grækenland, er nu Danmarks sjettedyreste hus.

En køber har handlet hurtigt og gravet meget dybt i lommerne ved et boligkøb nær den lille by Gurre i Nordsjælland.

Efter kun en uge på markedet er renæssanceslottet Gurrehus, der tidligere tilhørte prins Georg af Grækenland, blevet solgt til en pris på hele 49,8 millioner kroner.

Det oplyser boligportalen Boliga.dk.

Den salgspris gør ifølge Boliga.dk slottet til det sjettedyreste hus købt i Danmark og det næstdyreste hussalg indtil videre i 2019.

Og hvad får man så, hvis man betaler tæt på 50 millioner for et hus?

Foruden en beliggenhed ned til Gurresø råder slottet også over hele 30 værelser med 3000 kvadratmeter bolig, og dertil skal lægges 1000 kvadratmeter kælder samt en velplejet slotshave.

Det dyreste hussalg skete tidligere på sommeren, hvor en villa med 12 værelser på Lemchesvej i Hellerup blev solgt for 53 millioner kroner.

Til salg af flere omgange

I 2013 var Gurrehus Slot også til salg, men her lød prisen på 100 millioner kroner. Med de mange millioner fulgte dog også en gennemgribende renovering og etablering af en egentlig slotshave.

Siden er prisen blevet nedskaleret flere gange, og en egentlig slotshave med lys, stier og fintskårne træer i barokstil er aldrig blevet realiseret.

I efteråret 2018 blev slottet, der ligger i Helsingør Kommune, endnu engang udbudt på boligmarkedet – denne gang til en pris på 58 millioner kroner.

Midt i juni kom slottet så igen på markedet til en pris på 52 millioner kroner. Et afslag på 2.200.000 kroner resulterede i en underskrift efter blot en uge på markedet.

Tråde til nazister, Napoleon og Valdemar Atterdag

Den nye ejer af slottet kan således føje sit navn til en række prominente beboere, der har haft adresse på Gurrehus.

Mest kendt er nok prins Georg af Grækenland, der mellem 1914 og 1957 ejede boligen med sin hustru Marie Bonaparte – en fjern slægtning til Napoleon Bonaparte og tæt fortrolig med Sigmund Freud.

Andre beboere på Gurrehus tæller nazisterne, der holdt til på slottet under krigen, mens Røde Kors og Forsvaret overtog stedet senere.

De seneste år har det fungeret som et eksklusivt landsted ejet af ejendomsinvestoren Anders Vestergaard-Jensen.

Gurrehus opstod helt tilbage i 1500-tallet, hvor det i første omgang blev opført som en ladegård tilstødende Gurre Slot, der i dag ligger som en ruin nær Gurrehus.

Ifølge sagnet døde den danske konge Valdemar Atterdag i 1375 netop på Gurre Slot.

Dermed var området Gurre omdrejningspunktet for kongeriget Danmark under Atterdags regeringsperiode, hvor han boede med sin datter dronning Margrete 1. i 1300-tallet.

Ifølge sagnet holdt kong Valdemar endda så meget af sit slot i Gurre, at han sagde: ”Lad blot Gud bevare sit Himmerige, hvis jeg kan beholde mit elskede Gurre”.

En kommentar, der senere affødte fortællingen om, at kong Valdemar Atterdag hver nat rider rundt i egnen med sit vilde jagtselskab, og at man skal huske at åbne alle porte og led.

Det vilde spøgelsesridt er ifølge sagnet Guds straf for kongens bemærkning.