Lokalt

Sjælden and spottet i Danmark - ornitologer stormer til

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

En hvidøjet and er i disse dage blevet set flyde rundt på Damhussøen. Det er et sjældent syn, så ornitologer står på stribe ved vandkanten.

I disse dage samles ornitologer ved Damhussøens bred. Og det er ikke for at gå en tur eller spise en is i varmen.

De står ved bredden for at få et glimt af den sjældne hvidøjede and. Dens art beskrives som næsten truet, og mellem år 1865 og 15. maj 2012 er arten kun spottet omkring 60 gange i Danmark. Så det er altså en ret sjælden gæst, der har besøgt Vanløse de sidste par dage.

En af de ornitologer som lørdag morgen var taget ud for at se den hvidøjede and var Ole Søgaard.

- Det er jo en sjælden fugl herhjemme, så det er rigtig spændende, at jeg fik mulighed for at se den. Jeg havde mit teleskop, for andens hvide øje kan være svært at se med en kikkert. I teleskopet kunne jeg se detaljerne, og jeg kunne se den blinke, siger ornitologen Ole Søgaard til TV 2 Lorry.

Da han besøgte Damhussøen var der syv andre ornitologer, som betragtede anden. Men ifølge Dansk Onitologisk Forenings database har mange været en tur forbi søen for at spotte den. Hele 49 ornitologer har siden torsdag været inde og registrere, at de har set anden ved Damhussøen.

Lille og sjælden

Hvidøjet and har som navnet antyder et meget karakteristisk hvidt øje, og på kroppen er den rødbrun, mørkebrun eller mahognibrun.

Ifølge Ingelise Aarøe Petersen, formand for Dansk Ornitologisk Forening i København, er anden lille af størrelse og kan nemt forveksles med en troldand.

- Man skal være lidt skarp på forskellen mellem troldand og hvidøjet and. Den førstnævnte ses nemlig ofte, mens hvidøjet and er en sjældenhed herhjemme. Den yngler nemlig sydpå, så det er sjovt, når den endelig kommer til Danmark, siger formanden.

Nærmere bestemt yngler den hvidøjede and normalt i Østeuropa og Asien.

Andre bliver nysgerrige

På Ole Søgaards tur til Damhussøen oplevede han, at mange forbipasserende var interesseret i, hvad de mange ornitologer stod og kiggede efter.

- Mens vi stod dernede, var der mange, som stoppede op – både løbere og hundeluftere var nysgerrige og spurgte, hvad vi kiggede efter. Mange af dem giver man lov til at kigge i teleskopet, så de også får en oplevelse. Så mange mennesker får glæde af, at vi står der, fortæller ornitologen.

Så ser du en af ornitologerne nede ved Damhussøen, kan det være, at du kan få lov at tage et kig på den sjældent sete and.

Søgen efter de sjældne fugle

At lede efter og se på fugle i Danmark er en aktivitet, mange investerer timevis i. Nogle fører lister over de fugle, de har set – disse kaldes ofte twitchere. Andre fotograferer, observerer eller studerer fuglene.

- For twitchere betyder det meget at kunne komme hurtigt ud og se fuglen, så de kan krydse arten af deres liste. Man skal måske være lidt en nørd for at synes, det er spændende, siger Ingelise Aarøe Petersen.

Ole Søgaard fortæller, at han bruger en app, der hedder Bird Alarm, som giver ham besked, når en sjælden fugl bliver spottet.

- På app’en kan vi se, hvor de sjældne fugle er set henne, og så tager man afsted med det samme. Man skal tit være meget hurtig. Hvis man venter for længe, er fuglen fløjet. Jeg kører ikke så langt for det, men nogle er villige til at køre langt for at spotte en sjælden fugl, siger han.