Lokalt

Elefanter har været i otte måneders karantæne - dyrepark opfordrer til hurtig løsning

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Cirkus Arenas elefanter mistrives, mens politikernes arbejde er gået i stå, advarer deres dyrlæge. Nu opfordrer Knuthenborg til en snarlig løsning.

I otte måneder har Cirkus Arenas elefanter stået i karantæne i deres stald ved Slagelse, mens de venter på, at politikerne får afklaret deres fremtidige liv. Men nu skal der findes en løsning, lyder det fra Rasmus Nielsen, chefzoolog i Knuthenborg Safaripark.

- Min faglige opfordring er - for elefanternes skyld - at alle parter viser vilje til at finde et kompromis, siger han til TV2 ØST.

Meldingen kommer, efter at elefanternes dyrlæge torsdag slog alarm. Dyrene er nødt til at være i karantæne, men de mistrives og får det kun værre for hver dag der går, lød budskabet fra dyrlægen.

- Jeg ser nogle elefanter, som er meget urolige og pirrelige. En elefant viser ret tydeligt, når den er sur. Den har front imod dig, vifter med ørerne og brummer højt. Sådan en reaktion begynder jeg at se ofte, og det har jeg ikke set før, sagde Henrik Hagbard, dyrlæge ved Gørlev Dyreklinik, til TV2 ØST torsdag.

VIDEO: TV2 ØST fortalte i april om elefanternes tilstand. Se indslaget her:

En gruppe cirkuselefanter fra Cirkus Arena mistrives grundet den politiske beslutning om at forbyde eksotiske dyr i cirkus. Elefanterne er derfor placeret i karantæne i deres stald ved Slagelse. Video: TV Øst

Forbud endnu ikke vedtaget

Et politisk flertal bestående af Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet blev sidste år enige om, at man endegyldigt ville forbyde brug af eksotiske dyr som elefanter i cirkus.

Tilbuddet står ved magt, og vi vil meget gerne tage imod de her elefanter

Rasmus Nielsen, chefzoolog, Knuthenborg

Men aftalen er endnu ikke mundet ud i en vedtaget lov, og derfor er det uklart, hvordan Cirkus Arena skal kompenseres for det tab, et forbud medfører, og for de penge, cirkusset har brugt på at etablere deres elefantanlæg.

Knuthenborg Safaripark på Lolland har tilbudt at tage imod elefanterne. Men før parterne har fundet en løsning, kan safariparken ikke modtage dem.

- Tilbuddet står ved magt, og vi vil meget gerne tage imod de her elefanter. Men vi kan ikke forhandle på hverken politikernes eller Cirkus Arenas vegne, siger chefzoolog Rasmus Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Elefanterne bestod i januar deres helbredstjek. For at undgå smitte er de nødt til at blive i karantæne, indtil deres nye hjem er fundet

Kan ikke begynde byggeri endnu

Dermed kan der være lange udsigter til, at elefanterne kan få lov til at spankulere rundt i parken ved Bandholm. Før Knuthenborg Safaripark kan tage imod elefanterne, skal der nemlig først bygges et anlæg til elefanterne.

Vi kan ikke begynde på et byggeri til et tocifret millionbeløb, inden vi er helt sikre på, at der falder en aftale på plads

Rasmus Nielsen, chefzoolog, Knuthenborg

- Men vi kan ikke begynde på et byggeri til et tocifret millionbeløb, inden vi er helt sikre på, at der falder en aftale på plads mellem cirkus og politikerne. Ellers ender vi med et elefantanlæg uden elefanter, siger Rasmus Nielsen.

Derfor opfordrer han til, at politikerne og Cirkus Arenas snarest muligt finder en aftale, alle kan være tilfredse med - men som først og fremmest tage hensyn til elefanterne.

Artiklen fortsætter under billedet

Det her er området i Knuthenborg Safaripark, der kan blive elefanternes nye hjem.

Så tæt på naturen som muligt

Siden sensommeren sidste år har chefzoologen arbejdet hårdt på at kunne tilbyde et værdigt otium for cirkuselefanterne. Rasmus Nielsen har været på flere ture til England for at inspicere elefantanlæg, der er holdt utallige møder om situationen, ligesom der er brugt mange timer på at søge fonde om midler til at etablere anlægget til elefanterne.

Anlægget vil kost et tocifret millionbeløb, men selvom der er tale om mange penge, er finansieringen meget tæt på at være på plads, forklarer Rasmus Nielsen.

Vores mission er at vise elefanterne så tæt på deres naturlige miljø, som vi overhovedet kan komme i Danmark

Rasmus Nielsen, chefzoolog, Knuthenborg

- Man vil ikke kunne køre ind til elefanterne, men ellers bliver oplevelsen, ligesom man oplever vores andre dyr, forklarer Rasmus Nielsen.

Elefanterne får med andre ord masser af plads at boltre sig på. I alt er der afsat omkring 15 hektar, som svarer til over 20 fodboldbaner.

- Det svarer næsten til hele vores afrikanske savanne. Vores mission er at vise elefanterne så tæt på deres naturlige miljø, som vi overhovedet kan komme i Danmark, siger chefzoologen.

Derfor er elefanterne i karantæne

Flere af TV2 ØST's brugere har undret sig over, at det er nødvendigt at holde Cirkus Arenas elefanter i karantæne, indtil de kan komme til Knuthenborg Safaripark. Men det er der en god grund til, forklarer Knuthenborgs chefzoolog Rasmus Nielsen.

Knuthenborg har cirka 700 dyr og kender sundhedsdata på dem alle grundigt. Når de modtager dyr fra andre steder, modtager de fyldestgørende prøver fra dyrene, som samtidig er i karantæne inden. Det sker både for at sikre, at det er sunde og raske dyr, man modtager, men også for at undgå, at nye dyr bringer sygdomme til parkens øvrige dyr.

Dette gælder også for elefanter, og her er det især risikoen for tuberkulose, man er opmærksom på.

- For at kunne bibeholde tilbuddet om at tage imod elefanterne, er vi nødt til at have en garanti for, at de fortsat er tuberkulosefri. Derfor har vi opfordret til, at elefanterne ikke flyttes fra deres matrikel, siger Rasmus Nielsen.

- Hvis elefanterne kommer i kontakt med andre dyr eller fremmede mennesker, er der risiko for, at de smittes med for eksempel tuberkulose. Tager man dem ud af karantæne, vil man skulle igennem hele processen én gang til, forklarer Rasmus Nielsen

Et fyldestgørende helbredstjek af elefanter er en meget omkostningsfuld og omstændig affære, forklarer han. Men først og fremmest er det ikke risikofrit for elefanterne.

- Det kræver, at man sederer dem, altså at man semi-bedøver dem. Det indebærer også en risiko. Hver gang du bedøver et dyr, risikerer du, at der går noget galt, og at dyret dør. Derfor skal man bestræbe sig på at sedere dyr så få gange som overhovedet muligt, siger chefzoolog Rasmus Nielsen.