Lokalt

Elefanter mistrives - nu overvejer Cirkus Arena at tage dem på turné igen

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Cirkus Arenas elefanter mistrives i karantæne, indtil politikerne har afklaret deres fremtid, lyder advarslen fra deres dyrlæge.

Der skal findes en løsning for Cirkus Arenas elefanter hurtigst muligt. Sådan lyder opfordringen fra Henrik Hagbard fra Gørlev Dyreklinik. Han er dyrlæge for Cirkus Arenas tre elefanter og har de seneste otte måneder kunnet se, hvordan elefanternes tilstand kun er blevet dårligere.

Jeg ser nogle elefanter, som er meget urolige og pirrelige

Henrik Hagbard, dyrlæge

- Jeg ser nogle elefanter, som er meget urolige og pirrelige. En elefant viser ret tydeligt, når den er sur. Den har front imod dig, vifter med ørerne og brummer højt. Sådan en reaktion begynder jeg at se ofte, og det har jeg ikke set før, siger Henrik Hagbard til TV2 ØST.

Sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog den daværende regering, bestående af Venstre, Konservative og Liberal Alliance, sidste år endegyldigt at forbyde elefanter, zebraer og søløver i cirkus uden mulighed for dispensation. Men selvom forbuddet er aftalt mellem partierne, er der endnu ikke formelt vedtaget nogen lovgivning, der gør, at et forbud reelt kan træde i kraft.

TV2 ØST fortalte sidst om situationen i april. Se video her:

Nu overvejer Cirkus Arena at tage dem på turné igen Video: TV Øst

Lang politisk proces

Udfordringerne har blandt andet været, hvordan Cirkus Arena skulle kompenseres for det tab, et forbud af elefanter medfører, ligesom der ikke er en endelig afklaring på, hvor elefanterne skal hen. I forbindelse med valget gik den politiske proces i stå, og imens keder elefanterne sig mere og mere og viser tydelige tegn på mistrivsel.

Man har været nødt til at fjerne den underste del af loftet i elefantstalden, fordi elefanterne er begyndt at pille det ned

Henrik Hagbard, dyrlæge

- Man har været nødt til at fjerne den underste del af loftet i elefantstalden, fordi elefanterne er begyndt at pille det ned. Det gør de, fordi de keder sig og er dybt frustrerede over at være lukket inde, forklarer dyrlæge Henrik Hagbard.

Ud over at være medejer af Gørlev Dyreklinik har Henrik Hagbard 22 års erfaring som dyrlæge, er censor på Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet og er syn- og skønsmand i retssager, hvor dyrlægebistand er nødvendigt.

Elefanterne Lara, Djungla og Jenny skal indtil videre være i karantæne. Derfor haster den politiske afklaring af deres fremtid.

Kan blive nødt til at politianmelde

Henrik Hagbard understreger, at han ikke har noget at udsætte på Cirkus Arenas behandling af deres dyr. De gør det så godt, de overhovedet kan, mener han. Men dyrlægen frygter, at han kan blive nødt til at politianmelde forholdene.

Reelt har jeg jo lyst til at politianmelde det flertal, der var for et forbud før valget

Henrik Hagbard, dyrlæge

- Som dyrlæge skal jeg påtale, når der sker overtrædelse af Dyreværnsloven. Det gør jeg nu, fordi min grænse er ved at være nået. Kommer det til en overtrædelse af Dyreværnsloven, skal jeg politianmelde nogen. Men hvem er det? Elefantpasserne i cirkus gør, hvad de kan, og et eller andet sted er det jo ikke dem, jeg har lyst til at politianmelde, siger Henrik Hagbard og fortsætter:

- Reelt har jeg jo lyst til at politianmelde det flertal, der var for et forbud før valget, men som efter mere end otte måneder endnu ikke har formået at føre deres løfter ud i livet.

Lige nu har elefanterne Lara, Djungla og Jenny hjemme i deres vinterstald i Cirkusland nord for Slagelse, som er Arenas base. Men elefanterne har forbud mod at forlade stalden og kan derfor slet ikke blive luftet udendørs.

Elefanter skal være i karantæne

Da dette års finanslov blev vedtaget i slutningen af 2018, besluttede Cirkus Arena nemlig at sætte gang i den proces, der skal føre til, at elefanterne kan komme videre til for eksempel Knuthenborg Safaripark.

Det betyder, at elefanterne skulle gennemgå et grundigt helbredstjek og blandt andet skulle undersøges for tuberkulose. Det gennemgik elefanterne, men for at undgå, at de efter tjekket smittes med for eksempel tuberkulose, skal de i karantæne. Det sker for at undgå, at de bringer sygdom videre til deres næste destination.

Uanset hvor positiv jeg ønsker at være, så er elefanternes nuværende situation ikke høj dyrevelfærd

Henrik Hagbard, dyrlæge

Spørger man Henrik Hagbard, er situationen ironisk nok den, at elefanterne ville have haft det bedre, hvis de havde været med på turné i år. Det ville i hvert fald have været bedre end at være i karantæne i en stald.

- Jeg ved godt, at cirkus er meget kontroversielt. Men havde de været på turné, var de blevet aktiveret, som de altid har været vant til. De er født i fangenskab, og før de kom til Danmark med den gode dyrevelfærd, var de i et sydeuropæisk cirkus. Uanset hvor positiv jeg ønsker at være, så er elefanternes nuværende situation ikke høj dyrevelfærd, siger dyrlæge Henrik Hagbard.

Elefanterne kan sandsynligvis få et nyt hjem i Knuthenborg Safaripark. Men der mangler penge til at kompensere Cirkus Arena og til at bygge et anlæg til elefanterne.

Direktør er ked af det

I Cirkus Arena er direktør Benny Berdino ked af, at den politiske proces er gået i stå. Siden han var lille, har han drømt om at have elefanter i cirkus, og derfor har han været en ivrig kritiker af politikernes ønske om at forbyde elefanter i cirkus.

Det har jeg det meget, meget dårligt med

Benny Berdino, direktør, Cirkus Arena

Men det gør ondt på direktøren, at elefanterne nu er fanget i en politisk proces, og at elefanternes trivsel er så ringe, at dyrlægen må slå alarm.

- Det har jeg det meget, meget dårligt med, og han har ikke uret i at sige det. Vi har et rigtig godt samarbejde med vores dyrlæge, understreger Benny Berdino.

Det egentlige forbud mod elefanter i cirkus er som nævnt ikke vedtaget formelt. Men Cirkus Arena valgte alligevel at tage elefanterne af programmet til dette års sæson. Man mente ikke, at man burde optræde med elefanter, når et forbud så ud til at blive vedtaget - selvom den endelige afklaring på elefanternes fremtid ikke lå fast.

Direktør Benny Berdino er ked af elefanternes situation. Arkivfoto.

Overvejer at sætte dem på plakaten igen

Uden udsigt til en afklaring - og med kritikken fra dyrlægen in mente - overvejer Benny Berdino derfor at tage en drastisk beslutning.

- Da man ikke har besluttet at lave et forbud, så overvejer vi af hensyn til dyrenes tarv at sætte dem på plakaten igen, siger Benny Berdino til TV2 ØST.

Vi kan kontakte nogle af vores tidligere kunder i udlandet, som meget gerne vil have vores fantastiske elefantnumre i manegen

Benny Berdino, direktør, Cirkus Arena

Så fordi de mistrives, og der ikke er en politisk løsning, overvejer du at sætte dem på plakaten igen?

- Ja. Det må være løsningen af hensyn til dyrenes tarv, siger Benny Berdino.

Men er der ikke noget, I kan gøre på den korte bane for at forbedre elefanternes vilkår?

- Jo, det kan vi gøre meget hurtigt. Vi kan kontakte nogle af vores tidligere kunder i udlandet, som meget gerne vil have vores fantastiske elefantnumre i manegen. Så kommer de på plakaten rundt omkring i verden, og så kommer de hjem til foråret og kan optræde de næste fem år på turné i Cirkus Arena, siger Benny Berdino.

Penge til pandaer - men ikke elefanter

Selvom Cirkus Arena er modstandere af forbuddet mod elefanter i cirkus, har de udvist god vilje ved at tage dem af programmet, mener Benny Berdino.

- Vi har opført os pænt. Vi så skriften på væggen og tænkte, at nu var det nok slut med elefanter i cirkus. Men det er det åbenbart ikke, medmindre der kan ske noget meget hurtigt, siger direktøren.

Han håber, at den politiske proces kan komme i gang igen, så dyrenes fremtid kan blive klarlagt. Og når det ikke kan være som cirkusdyr, må det meget gerne blive i Knuthenborg Safaripark.

- Den daværende statsminister kunne på få døgn fundraise 180 millioner kroner til et pandaanlæg i Zoologisk Have. Men de fire eksisterende cirkuselefanter i Danmark har man ikke talent og økonomi til at få afviklet på en fornuftig og pæn måde, siger den ærgerlige direktør.

I Gørlev håber dyrlæge Henrik Hagbard ligeledes, at der findes en løsning for elefanterne hurtigst muligt. For som situationen er nu, trives elefanterne slet ikke.

- Jeg vil helst ikke nå derud, hvor det bliver decideret dyrplageri, der skal anmeldes. Det er et forsøg på at råbe op nu, så der kan ske noget hurtigt, siger han til TV2 ØST.

- Det håber jeg er en opgave, som det nye folketing og Cirkus Arena kan finde en hurtig løsning på. Der er mange mennesker, der knokler for at give elefanterne et godt nyt hjem, men alle er gået i stå, fordi man afventer, at forbuddet vedtages.

TV2 ØST har forgæves forsøgt at få en kommentar fra regeringspartiet Socialdemokratiet.