Lokalt

100 meter højt vindmølletårn vil ikke vælte - tre sprængninger mislykkedes

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Det var planen, at det 100 meter høje tårn skulle være pillet ned stille og roligt.

Vindmøllen, der torsdag skulle sprænges væk i Thyborøn, har voldt større problemer end først antaget.

Det var i første omgang planen, at møllen skulle sprænges tidligt på eftermiddagen. Her var to sprængninger dog ikke nok til at gøre arbejdet færdigt.

Og tredje gang var bestemt ikke lykkens gang, da sprængningslederen gav grønt lys til at fyre dagens sidste stang dynamit af.

Den 100 meter høje og 150 tons tunge vindmølle står fortsat urokkeligt i mulden ved Thyborøn.

Det er endnu uvist, hvad planen er her fra.

Skulle være fjernet i juni

Planen med at fjerne det tonstunge tårn var ellers i første omgang sat til at foregå i slutningen af juni - uden brug af sprængstof.

Men det viste sig svært i det brusende vesterhav med en voldsom vind.

Det måtte firmaet Danwind Construction erkende, da de forsøgte at pille den 100 meter høj testvindmølle ned. Det gik fint med vingerne, der nu er pillet af og ligger på jorden.

Anderledes udfordrende blev det for de store hydraulikkraner, da selve kroppen på den 150 ton tunge vindmølle skulle lade livet. Vinden var for voldsom, hvilket ad flere omgange udskød nedtagningen.

Og med en daglig omkostning i nedrivningsarbejdet på cirka 100.000 kroner blev det besluttet, at den resterende del af vindmøllen skulle fjernes ved sprængning.

Stort kraft og sikkerhed

Arbejdet med selve sprængningen blev lagt i hænderne på en professionel. Torsdag blev der anvendt sprængstoffet Nsp 711 eller bulegen. Kraftige sprængstoffer, der skulle sikre, at den solide og robuste vindmølle væltede i første forsøg.

Sprængningen var i første omgang berammet til at finde sted mellem 13.35 og 14.30 - det var af hensyn til, at der i dette tidsrum ikke kørte tog på VLTJ-banen i området.

Her kan du se torsdagens tre forsøg på at sprænge vindmøllen ved Thyborøn i luften. Video: TV Midtvest