Vil bo i fred og ro: Flytter sit hus 300 kilometer

I samarbejde med TV2 ØST

Jytte Grådal flytter sit hus 300 kilometer efter en strid med Skive Kommune.

Jytte Grådal fra Hem ved Skive i Vestjylland er i gang med et flytte til Fejø ved Lolland, og hun flytter hele sit hus med.

Hun tøffer roligt afsted med huset efter en traktor med 18 kilometer i timen. De første 80 kilometer er tilbagelagt. Men der mangler stadig omkring 220, før Jytte og hendes hus når frem til endestationen Fejø.

Med den Fergusontraktor her kommer det nok til at tage mindst en uge at komme til Fejø

Jytte Grådal

- Vores plan er nok at køre omkring 50 kilometer om dagen. Så med den Ferguson-traktor her kommer det nok til at tage mindst en uge at komme til Fejø, siger Jytte Grådal om den rejse, hun selv og hendes hus er ude på.

Årsagen til, at Jytte flytter, er Skive Kommune.

For ni måneder siden købte hun en grund i hjembyen Hem. Men her kan hun ikke få lov til at bo i sit lille, gule hus på 17 kvadratmeter, der er bygget af en gammel skurvogn.

Grunden er nemlig muligvis forurenet, og derfor skal der laves prøver af jorden – prøver, som Jytte Grådal ikke ville betale for.

Skive Kommune har derfor givet hende påbud om at fjerne sin bolig, og da hun ikke gjorde det, blev hun politianmeldt, skriver Skive Folkeblad.

Det er denne Fergusson-traktor, der kører huset til Fejø.
Det er denne Fergusson-traktor, der kører huset til Fejø. Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen - TV MIDTVEST

På landevejen mod Fejø

Nu er hun endt på landevejen, hvor hun skal tilbagelægge de omkring 300 kilometer fra Hem til Fejø, der ligger uden for Lolland.

Her var måske en oplagt mulighed for at bo i fred og ro uden problemer

Jytte Grådal

- På Fejø er der skabt en forening, der åbner op for tiny living og tiny houses. Det fandt jeg ud af og tænkte, at her var måske en oplagt mulighed for at bo i fred og ro uden problemer, siger Jytte Grådal.

Tiny living er en livsstil, som er voksende i USA. Det går ud på, at man bor i mindre boliger på under 45 kvadratmeter, som så er mere veludnyttede. Jytte Grådals hus består af en lillebitte stue med et kontorhjørne og en sovehems, et lille toilet og et køkken

- Jeg har altid været fascineret af enkeltheden og det at være aktør i mit eget liv, siger Jytte Grådal om livsstilen.

Under turen sidder Jytte i en lille kasse monteret på huset. Den gamle Fergusson-traktor har nemlig ingen passagersæder.
Under turen sidder Jytte i en lille kasse monteret på huset. Den gamle Fergusson-traktor har nemlig ingen passagersæder. Foto: TV MidtVest