Lokalt

Thyborøn synker og forbereder sig på en fremtid med kanaler

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Havet ved Thyborøn stiger mere end ved Maldiverne, og byen synker med foruroligende fart, skriver Jyllands-Posten.

En stor del af øgruppen Maldiverne er i fare for at forsvinde i havet, fordi de stigende temperaturer får vandstanden til at stige.

Men i Thyborøn har man en lige så stor udfordring. Her stiger havet langt mere end ved Maldiverne samtidig med, at byen synker med foruroligende fart, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Jorden i Thyborøn synker i gennemsnit seks til syv millimeter året - og nogle steder 20 millimeter. Samtidig stiger havet i området med cirka tre millimeter om året. Vi har 150 centimeter at gå på, da det højeste punkt er cirka 1,5 meter. Men vi er nødt til at forholde os til det, siger Claus Borg, direktør for Teknik og Miljø i Lemvig Kommune, til avisen.

Direktøren fortæller, at man er begyndt at forberede sig på en fremtid som i Holland forstået på den måde, at dele af Thyborøn kommer til at ligge under havets overflade.

- Derfor kigger vi på muligheden for at lave kanaler og vandreservoirer efter hollandsk forbillede, så vi kan få vandet væk fra byen, siger han.

Det er langt fra kun Thyborøn, der vil blive udfordret af klimaforandringerne. Konsulentfirmaet Cowi har for Realdania beregnet, at udgiften til stormfloder og stigende vandstande vil løbe op i 1.000 milliarder de næste 100 år (cirka 100 milliarder i nutidskroner).