Lokalt

Efter flere måneders jagt: Uønsket hjort skudt på Læsø

Muntjak-hjorten er at finde på Miljøstyrelsens liste over invasive arter. Jean-Christophe Verhaegen - Ritzau/Scanpix
TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Den muntjak-hjort, der på mystisk vis har indtaget Læsø, er nu blevet skudt.

For måneder siden viste en uønsket gæst på Læsø sig. Den asiatiske hjorteart muntjak var blevet set på øen, og det er ikke en velkommen art i Danmark.

Den rødbrune muntjak-hjort er nemlig at finde på Miljøstyrelsens liste over invasive arter, og derfor var jagten givet fri på dyret.

Efter flere måneders jagt er det nu lykkedes.

I Facebook-gruppen 'Folk der elsker Læsø' har en jæger lagt et billede op af den døde hjort, som det tydelige bevis på, at den nu er nedlagt.

Formerer sig ekstremt hurtigt

Muntjak-hjorten er uønsket i den danske natur, fordi den er med til at udrydde planter og træer i skoven.

Derudover kan den få kalve året rundt, hvilket betyder, at den kan formere sig ekstremt hurtigt. Særligt i Storbritannien har man i 1900-tallet haft problemer med hjorten, da den udryddede flere blomsterarter.

Morten Vissing, zoolog ved Aqua Akvarium og Dyrepark, har tidligere fortalt til TV 2, at hjorten også herhjemme er ved at spise sig ind på den danske natur.

- Hvis man venter for lang tid, så vil det være umuligt at udrydde dem. De har det simpelthen for godt i Danmark. Hvis ikke vi gør alt, hvad vi kan, for at holde dem nede, så vil de eksplodere på bekostning af en masse andre dyr og planter i Danmark, lød det tidligere fra Morten Vissing.

Nu håber borgerne på Læsø, at den dræbte muntjak var den eneste, der huserede på øen.

Hvor kommer den fra?

I forbindelse med opslaget og billedet af den døde muntjak er der flere Facebook-brugere, der stiller det oplagte spørgsmål: Hvordan er hjorten kommet til Læsø?

Det spørgsmål har rumsteret på øen, lige siden hjorten blev set for første gang i foråret. Men mysteriet er endnu ikke blevet løst. Blandt teorierne er, at den er blevet udsat ulovligt på øen, mens andre tror, at den er svømmet fra Sverige.

En lokal mand har tidligere haft en flok muntjak-hjorte i indhegning på sin grund, men han fastholder, at samtlige hjorte blev aflivet, da han blev gjort bekendt med, at han ikke måtte have dyrene.

Muntjakken er enkelte gange observeret i Danmark, og det vides ikke, hvor mange der helt præcis befinder sig i den danske natur, oplyser Miljøstyrelsen. Udover sin rødbrune farve og mørke tegninger på hovedet, kan hjorten kendes ved, at hannen har et karakteristisk gevir og to lange hjørnetænder.