Lokalt

Rådyrlam med åbent benbrud efterladt i vejkant: - Jeg bliver harm

Et lille rålam med to brækkede ben lå i vejkanten, da 37-årige Malene Enrico var på vej til arbejde. Mens hun ringede til Dyrenes Vagtcentral på 1812, stod lammets mor et stykke derfra og holdt øje med det. Privat / TV 2 ØSTJYLLAND
TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Stop op og ring til 1812, lyder opråbet til bilister, der er kommet til at påkøre et dyr.

Tidligt fredag morgen blev 37-årige Malene Enrico fra Ejer Baunehøj ved Skanderborg mødt af et hjerteskærende syn, da hun var på vej til arbejde.

Et få dage gammelt rålam lå i vejkanten på landevejen ved Stilling med to åbne benbrud og skreg. Det var tydeligvis blevet påkørt og efterladt hjælpeløst.

Hun holdt ind til siden og ringede til Dyrenes Vagtcentral på 1812, hvorefter hun ventede på, at hjælpen ankom.

- Vi anbefaler, at folk bliver på stedet ved det skadede dyr, indtil vores redningstjeneste når frem. Påkørte dyr vil instinktivt prøve at komme væk, og hvis vi ikke ved præcist, hvor dyret blev fundet, risikerer vi at køre forgæves, siger dyreværnschef Yvonne Johansen fra Dyrenes Beskyttelse til TV 2.

Stærkt påvirket af oplevelsen

I tilfældet med det lille rålam, som ikke var i stand til at løbe nogen steder hen, ankom en skytte fra Falck til stedet og aflivede dyret, så det slap for sine lidelser.

Malene Enrico blev stærkt påvirket af oplevelsen, og hun skrev kort efter et Facebook-opslag, der i skrivende stund er delt 27.000 gange.

- Jeg bliver harm over det, og jeg synes stadig, det er træls at køre forbi der, siger hun til TV 2 ØSTJYLLAND.

Opråb til alle bilister!!!! Stop bilen og se hvad det er du er kørt på!!! Denne lille fyr kom jeg forbi i morges. Holdte...

Posted by Malene Thomsen on Friday, June 28, 2019

Siden hun postede Facebook-opslaget fredag eftermiddag, har Malene Enrico fået mange opringninger fra danskere - og nogle enkelte svenskere - som er oprørte over, at nogen kan finde på at efterlade et skadet dyr på vejen.

Det var dette syn, der mødte Malene Enrico, da hun fredag kørte ad Søvejen for at komme på arbejde.

Enkelte har også kommenteret, at det kan have været en lastbil, der har påkørt dyret, uden at chaufføren lagde mærke til det.

Det har Malene Enrico dog svært ved at se for sig.

- Det er en 60 kilometers zone med mange sving undervejs, siger hun.

Højsæson for påkørte rådyr

I øjeblikket er der mange dyreunger i naturen, og det betyder, ifølge Dyrenes Beskyttelse, at der sker ekstra mange påkørsler af dyr på de danske veje. For øjeblikket får Dyrenes Vagtcentral op imod 700 opkald om dagen, hvor det ellers ligger på omkring 300.

- Især rådyrene er udsatte for påkørsler her i ynglesæsonen. Når de nye lam kommer til verden, vil mødrene koncentrere sig om dem, mens lammene fra sidste år sendes ud for at klare sig på egen hånd. Derfor er der netop nu mange urutinerede etårige rålam i naturen, forklarer dyreværnschef Yvonne Johansen.

Ifølge dyreværnschefen er det dog sjældent de helt nyfødte lam, som påkøres på vejene. For oftest vil de ligge og trykke sig i skovbunden, mens moren er ude at skaffe føde. Her skal man bare lade dem ligge og vente, for det er helt naturligt, siger hun.

Rådyrlammet har, ifølge Malene Enrico, ikke været mere end nogle dage gammelt.

I de seneste år er der sket en eksplosiv stigning i antallet af anmeldelser om påkørte rådyr. I 2018 fik Dyrenes Vagtcentral i alt 10.446 opkald, hvilket er 20 procent mere end året før, hvor tallet var 8653.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse skyldes det dog næppe, at de danske bilister er begyndt at køre mere ansvarsløst, men snarere en kombination af, at kendskabet til alarmnummeret 1812 er blevet mere udbredt, samtidig med at der statistisk set er kommet flere biler på vejene.

Yvonne Johansen opfordrer til, at bilister er særligt opmærksomme på at holde farten nede i skumringsperioderne, hvor rådyrene er mest aktive.

- Hvis man kører i skovområder tidligt om morgenen eller ud på aftenen, er det en god idé at have foden på bremsen, siger hun.

Politi: En moralsk forpligtelse

Region Midtjylland er det område i Danmark, hvor der sker flest påkørsler af rådyr. Hos Østjyllands Politi får man ofte henvendelser fra borgere, der har set et skadet dyr, men vagtchef Peter Hunnicke opfordrer til, at folk i stedet ringer til Dyrenes Vagtcentral.

- Hvis dyret kan komme i bevægelse, altså humpe væk derfra, beder vi folk om at ringe til 1812. Så formidler de kontakt til en schweisshundefører, der kan hjælpe med at finde et påkørt eller anskudt dyr, siger Peter Hunnicke til TV 2 ØSTJYLLAND.

Hvis man kommer til at påkøre et dyr, skal man få styr på, om det lider, siger vagtchefen, der mener, at man har en moralsk forpligtelse til at stoppe op.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse skal man blive på stedet og holde øje med dyret. Gerne indefra bilen, så man ikke hindrer moren i at komme hen til sin unge, hvis der eksempelvis er tale om et rålam.

Vagtcentralen 1812 modtager årligt mere end 118.000 opkald fra bekymrede borgere.

Tre gode råd til at undgå at påkøre rådyr

  1. Sæt farten ned

    Sørg for at sætte farten ned, når du kører i skumring, nat eller dæmring gennem områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen.

  2. Hold øje med reflekser

    Når rådyr og andre vilde dyr ser i retning mod billygterne, reflekteres lyset i deres øjne. Så hold øje med reflekser fra dyrenes øjne. Ser du et dyr ved vejen, så sæt farten helt ned.

  3. Kommer sjældent alene

    En hjort kommer sjældent alene. Ser du én løbe over vejen, så tro ikke, at faren er drevet over. Der kan godt komme flere.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse