Vild pelikan set i Danmark for første gang nogensinde

16x9
En pelikan er set ved Filsø. Det er antageligt første gang nogensinde, at en vild pelikan lander i Danmark. Foto: Bent Jakobsen/blåvand Fuglestation / Ritzau Scanpix

I samarbejde med TV Syd

Nyheden tiltrak hurtigt ornitologer fra både Nordjylland og hovedstaden.

I weekenden landede en ornitologisk sensation i Filsø. En pelikan.

Det er antageligt første gang nogensinde, at sådan en fugl lander i Danmark, fortæller Bent Jakobsen, mangeårig leder af Blåvand Fuglestation.

Fuglen blev set ved Filsø lørdag ved 14-tiden, og i dagens allersidste lys var ornitologer fra både hovedstadsområdet og Hirtshals nået frem til Filsøs bredder for at se sjældenheden med deres egne øjne.

Den er kommet fra syd

Bent Jakobsen, ornitolog, Blåvand Fuglestation

- Den er kommet sydfra. Den blev set i Tyskland 21. og 22. juni og hos os 22. juni om eftermiddagen frem til søndag, hvor den lettede ved 8.30-tiden og trak nordpå, fortæller Bent Jakobsen.

- Nu har vi meldinger om, at den er set i Vejlerne oppe ved Thisted.

Pelikan på afveje

Han vurderer, at fuglen er alvorligt ude af kurs.

Den yngler normalt i det sydøstlige Europa og Tyrkiet, men dette er en ung fugl, måske et år gammel, som bare er fløjet helt forkert, fortæller Bent Jakobsen.

Der er tidligere set pelikaner i Danmarks natur, men de er undsluppet fangenskab. Denne er antageligt den første vilde pelikan nogensinde på vores kanter.

Pelikanen landede ved Filsø lørdag og lettede igen søndag.
Pelikanen landede ved Filsø lørdag og lettede igen søndag. Foto: Privatfoto / TV SYD