Her har de indført 20 minutters stilhed i frokostpausen - og det virker

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Akavet stilhed eller behagelig eftertanke? På Struer Højskole er der hver dag 20 minutters stille frokost.

Det er formentlig det samme på næsten alle arbejdspladser.

Snakken går lystigt, når medarbejderne samles til frokostpause i kantinen.

Men ikke på Struer Højskole.

Her spiser kursister og ansatte i tavshed. Tale er forbudt - i hvert fald de første 20 minutter - og det kræver lidt tilvænning.

Mange af kursisterne oplever, at maden smager meget bedre

Anika Karlsen Thor, Struer Højskole

- Når kursisterne ankommer, er der mange, der synes, at det er vildt mærkeligt. Det kan være ubehageligt at høre de andre tygge. Det bliver altid lidt akavet de første gange, men når der er gået stykke tid, bliver de rigtigt glade for det. De finder ro i det, siger højskolens daglige leder, Anika Karlsen Thor.

Det var en psykolog med interesse for mindfulness, der fik højskolen til at indføre den stille frokostpause. Hendes pointe var, at mindfulness også kan bruges til at skabe øget bevidsthed om, hvordan og hvor meget man spiser, og det passer fint i forhold til højskolens specialer som mad, vægttab og sundhed.

- Mange af vores kursister har en tendens til at spise for store portioner, til at spise for hurtigt og i det hele taget glemme, at de er mætte, fortæller Anika Karlsen Thor.

Og erfaringerne er gode.

- Mange af kursisterne oplever, at maden smager meget bedre, og at de får en mere behagelig mæthed. Det kommer nok af, at de ikke spiser en så stor portion, som de plejer. De spiser en mindre portion, men med mere nydelse, siger højskolens daglige leder.