Lokalt

Robot passer roemark på Falster helt alene - og det kan være fremtiden

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Robotten Robotti kan næsten det samme som en traktor, men den behøver ingen fører. Den klarer det hele selv.

På en roemark på Falster kører robotten Robotti rundt og luger mellem rækkerne. Den har selv sået roerne, som nu skal holdes fri for ukrudt, indtil de skal høstes.

Marken med de to hektarer roer er både skabt og passet fuldstændig, uden at nogen landmand har brugt tid på den.

- Det er ret banebrydende, lyder det fra Bo J. M. Secher, der er chefkonsulent ved Nordic Sugar.

Her rådgiver man danske roedyrkere og tester ny teknologi og teknikker, der kan være med til at effektivisere arbejdsgangen og skabe miljømæssige gevinster i landbruget.

Miljøvenlig sprøjtning af roer

Som led i det arbejde satte virksomheden i foråret gang i forsøgsprojektet på marken på Falster, hvor man netop tester potentialet i at lade en robot så, sprøjte og rense en roemark for ukrudt.

Robotten kan arbejde meget mere præcist end større maskiner, og det er til gavn for miljøet.

- Vi kan nøjes med at bruge 20 procent af, hvad vi almindeligvis sprøjter med. Det er en ganske betydelig besparelse, som både udmøntes i kroner, men også i en mindre belastning af miljøet med de her stoffer, siger Bo J. M. Secher.

Siden april har 12 mindre robotter fra FarmDroid, en anden dansk fabrikant, kørt rundt hos økologiske roedyrkere. Robotten på Falster er fortsat blot et forsøg, men det er ikke urealistisk, at vi i fremtiden vil se flere som den, mener chefkonsulenten.

Dog skal der først regnes på økonomien i forsøget, når roerne fra robotmarken er høstet. Derfor går der mellem et halvt til et helt år, før det står klart, om der skal arbejdes videre med udviklingen af konceptet.

- Hvis der er økonomi i det, kunne det godt være en mulighed, at de små og mellemstore dyrkere gik sammen om en robot og brugte den i deres roedyrkning, siger Bo J. M. Secher.

Begynder at give mening

Hos FMR Maskiner, der forhandler Robotti, er begejstringen stor. De er en del af projektet på Falster, og de har skullet bevise, at robotten faktisk fungerer i virkeligheden.

- Det er temmelig vildt. Det er noget, man har snakket om i mange år, og nu sker det, nu kører den faktisk, siger Henrik Rasmussen, direktør og maskinhandler hos FMR Maskiner

Samme melding kommer fra videns- og innovationshuset Seges under foreningen Landbrug og Fødevarer, der skaber løsninger til fremtidens landbrug.

Her mener Jens Elbæk, der er afdelingschef i planteinnovation, at det er stort, at en robot formår at passe en mark alene. Ifølge ham vidner det om, at der ikke går lang tid, før robotterne bliver en fast del af dansk landbrug.

- Nu begynder vi at kunne se nogle robotter, der kan give mening rent teknisk, og så begynder det også at give mening at bruge dem i praksis. Selvom det blot er et forsøg, er det her første skridt, siger han.

Og spørger man Jens Elbæk, er en robot et nyttigt værktøj for travle landmænd, fordi den kan løse nemme opgaver, mens landmanden kan lave noget andet. Dog vurderer han ikke, at robotter i fremtiden vil kunne klare alt.

- Der er nogle tunge operationer, hvor jeg ikke tror, den slår til. For eksempel hvis der skal køres gylle ud. Det bliver svært. Så fremtiden bliver sikkert et miks mellem nogle små robotter og nogle store traktorer, siger han.