Lokalt

Fængsel er fyldt op - de indsatte bor nu i opholdsstuerne

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

- Det er ren opbevaring, siger tillidsrepræsentant.

Fængslet Kragskovhede ved Jerup er fyldt op og mangler fængselsbetjente. Fængslet har i øjeblikket 239 indsatte, men har kun plads til 211.

Det betyder, at opholdsrum er indtaget, og at indsatte må bo sammen på to- eller tremands-stuer.

- Lige nu er det ren opbevaring. Man tænker hverken på personalet eller de indsatte, siger tillidsrepræsentant for fængselsbetjentene i Kragskovhede Fængsel, Karsten Pedersen.

Institutionschef i Kragskovhede Fængsel, Lene Theilgaard erkender, at belægningen i øjeblikket er høj.

- Det er et opmærksomhedspunkt fra Kriminalforsorgen. Vores opgave som fængsel er, at gennemføre afsoning for de indsatte vi får, og det er vi faktisk gode til, også selvom vi har mange indsatte. Det er ikke vores opgave at vurdere hvor mange indsatte, som skal være i vores fængsel. Vi modtager de indsatte, som bliver visitereret til os og gennemfører frihedsstraffen for dem, siger Institutionschef i Kragskovhede Fængsel, Lene Theilgaard.

28 indsatte for mange

I år har fængslet i gennemsnit haft en belægningsprocent på 109, og i dag er der 28 indsatte flere, end der er plads til.

- Vi har taget vores opholdsstuer i brug, så der ligger de 2 til 3 indsatte, og det presser jo de indsatte, siger Karsten Pedersen.

I dag er der knap 4000 indsatte i de danske fængsler. Det er samme antal som for 10 år siden. Til gengæld er antallet af fængselsbetjente i samme periode faldet med mere end 500.

I fængslet i Kragskovhede er flere indsatte og mangel på personale også med til at presse dagligdagen, hvor stærke indsatte sætter dagsordenen og tvinger svage indsatte til at vælge isolation.

- Vi har flere, som vælger at gå i enerum, fordi som de selv siger, så tør de ikke være her, og hvis de ikke gør det, så vil de få bank. Vi kan ikke garantere deres sikkerhed, siger fængselsbetjentenes tillidsrepræsentant Karsten Pedersen.1

De indsatte 'falder ude på badeværelset'

Kragskovhede søger i øjeblikket efter flere fængselsbetjente. I følge Karsten Pedersen har betjentene i de seneste mange måneder måtte tage 150 ekstravagter hver eneste måned på grund af overbelægning.

Flere indsatte og mindre personale giver flere konflikter mellem de indsatte.

- Nogen falder ude på badeværelset. Det ved vi godt ikke er sandt, men der sker i hvert fald noget, som vi ikke har set, siger Karsten Pedersen.

Lene Theilgaard og ledelsen i fængslet er opmærksomme på, at flere indsatte giver flere problemer mellem fangerne.

- Det er klart, at jo flere indsatte der er, jo større er konfliktpotentialet. Vi er meget opmærksomme på hele tiden at konfliktnedtrappe og hvad der kan ske mellem de indsatte, og det er klart, at det fylder mere, når vi har den her belægning, siger hun.