Valg 2019

Troen vakler i KD: - Vi skal overveje, om det er det her, vi vil satse på

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Flere medlemmer af Kristendemokraterne sår tvivl om, hvorvidt partiet fortsat skal satse på at få en plads i Folketinget.

Kristendemokraterne fik onsdag aften en sejr, der dog blev overskygget af et nederlag.

Partiets vælgeropbakning blev fordoblet siden sidste valg, men alligevel var Kristendemokraterne stadig 190 stemmer fra at få det vestjyske kredsmandat, der ville have sikret dem en plads i Folketinget.

Nu bliver der inden for partiet rejst tvivl om, hvorvidt partiet fortsat skal satse på at gøre sig gældende landspolitisk.

- Vi skal give det noget eftertanke, om det er tiden værd og overveje, om det er det her, vi vil satse på. Får vi noget ud af at lægge et stykke arbejde her?, spørger Marianne Karlsmose, der er regionsrådsmedlem i Region Midtjylland og tidligere landsformand for Kristendemokraterne fra 2002 til 2005

Det er 14 år siden Kristendemokraterne sidst sad i Folketinget. En af dem, der længe har været med i kampen for et kristendemokratisk comeback, er Jens Kristian Mølby Nielsen, som har været opstillet ved tre ud af de seneste fem valg.

Ligesom Marianne Karlsmose mener han, at Kristendemokraterne skal overveje, hvordan fremtiden skal se ud efter et valg, hvor flere ting ellers pegede på succes for partiet.

Ved valget i 2015 kæmpede Kristendemokraterne i vest mod den tidligere V-minister Esben Lunde Larsen, men han genopstillede ikke. Og selvom det lykkedes partiets stemmesluger Kristian Andersen at overgå netop Lunde Larsens stemmetal fra 2015, manglende partiet knap 200 stemmer i at få et kredsmandat.

- Denne gang var der Esben Lunde Larsens stemmer i vest at kæmpe for, og vi fik støtte af nogle erhvervsfolk i området. Hvad der skal ske næste gang, ved jeg ikke, men der skal et eller andet til, hvis jeg skal tro på, at vi kan komme over spærregrænsen og genrejse partiet, siger Jens Kristian Mølby Nielsen.

Der er brug for nye folk

Over de seneste 14 år er flere end 200.000 stemmer på Kristendemokraterne gået tabt, fordi partiet ikke er nået over spærregrænsen. Men nogle steder i partiet er der stadig optimisme at spore.

- Hvis vi giver op nu, hvor vi er mere end fordoblet, er det et forkert sted at stoppe, siger Kristendemokraternes storkredsformand i Vestjylland, Ernst Skipper.

Men skal Kristendemokraterne fortsætte, skal der nye kræfter til, lyder det fra den tidligere partiformand Marianne Karlsmose.

- Hvis folk melder sig ind i partiet og lægger et stykke arbejde i det, så kan det lade sig gøre. Men med de folk vi er og med den tid, vi har brugt på det, så har jeg svært ved at se, at vi skal kunne løfte det én gang til. Vi har brug for ekstra ressourcer i hvert fald, siger hun.

Hun nævner partiets nye fungerende formand Isabella Arendt som et vigtigt pust af frisk luft, der har været med til at trække partiet ud af støvet. Hvis den form for positive udvikling kan fortsættes, så kan Marianne Karlsmose godt se endnu et folketingsvalg for sig.

- Hvis det er muligt at lave en ny start med flere nye kræfter, som kan tænke fremadrettet, så vil der være noget at bygge på, siger hun.

En der ikke er tvivl om, hvorvidt partiet fortsat skal satse på at gøre sig gældende landspolitisk, er partites formand Stig Grenov.

- Der er bred opbakning i vores hovedbestyrelse til, at det her var en sejr uden lige. En pyrrhussejr (sejr med store tab, red.) vil nogen sige, men den gør i hvert fald, at vi vil kæmpe videre, siger han til TV 2.

- Det er også mest ansvarligt over for de mennesker, der har sat deres kryds ved os. De skal høres, siger Stig Grenov.

Kristendemokraterne har på landsplan ni byrådsmedlemmer samt et enkelt regionsrådsmedlem.