Lokalt

To skulle dele borgmesterpost - nu er aftalen ophævet

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Aftalen om den delte borgmesterpost i Slagelse er ophævet. John Dyrby Paulsen (S) fortsætter som borgmester efter årsskiftet.

Det var en usædvanlig konstituering, Slagelse Byråd indgik efter kommunalvalget 2017, da der efter lange tovtrækkerier og forhandlinger endelig faldt en aftale på plads om hvem, der skulle være byens borgmester.

Aftalen blev, at John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) skulle deles om borgmesterkæden, sådan at John Dyrby Paulsen tog de første to år af valgperioden, derefter, altså fra det kommende årsskifte, skulle Villum Christensen overtage.

Borgerne skal vide, hvad de har at gøre med. Derfor har Villum sagt, at aftalen er ophævet

John Dyrby Paulsen (S), borgmester Slagelse

Men aftalen er nu ophævet. Det bekræfter borgmester John Dyrby Paulsen overfor TV2 ØST.

- Det er af hensyn til den fortsatte stabilitet i Slagelse Kommune, så skal borgerne vide, hvad de har at gøre med. Derfor har Villum sagt, at aftalen er ophævet, siger John Dyrby Paulsen.

Ville undgå lodtrækning

I en pressemeddelelse udsendt af John Dyrby Paulsen torsdag fortæller Slagelses borgmester, at ”den oprindelige aftale blev indgået på baggrund af en meget kompliceret og fastlåst politisk situation omkring valget af borgmester i december 2017, og at hovedformålet var at undgå en lodtrækning om borgmesterposten.”

John Dyrby Paulsen ønsker ikke at kommentere, om ophævelsen af aftalen hele tiden har været en del af den noget usædvanlige konstitueringsaftale

- Det vil jeg lade jer journalister spekulere i, det kommenterer jeg ikke på, siger han.

Radikal støtte sprang

Den usædvanlige konstitueringsaftale om magten i Slagelse løste en konflikt, der havde stået på i over halvanden uge efter kommunalvalget den 21. november i 2017.

Forhandlingerne gik i hårdknude, da Troels Brandt, der netop var blevet valgt til byrådet for de radikale, meddelte, at han ikke længere støttede John Dyrby Poulsen og i stedet ville samarbejde med Venstre og Dansk Folkeparti.

John Dyrby Poulsen havde sammen med SF, Enhedslisten og Villum Christensen de 16 mandater, der skulle til for at beholde magten. Villum Christensens dilemma var, at det var utænkeligt for ham at pege på en socialdemokratisk borgmester.

På den anden side ville han ikke støtte den daværende Venstre-borgmester Stén Knuth, fordi han havde haft flere personlige konflikter med ham. På den måde gik sagen totalt i hårdknude. Indtil ideen om den delte borgmesterpost opstod.

Men nu er aftalen altså ophævet for at skabe ro i Slagelse ovenpå en turbulent periode med politisk uro.

- Dét, som Villum peger på, er, at resultaterne er gode og økonomien stabil, og det har også spillet ind, at Villum godt ved, at han sidder med kun et mandat i byrådet. Jeg tror ikke, det har været fremmed for ham det her, siger John Dyrby Paulsen.

Vil ikke medvirke til støj

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra Villum Christensen, men det har endnu ikke været muligt at træffe ham. I den udsendte pressemeddelelse skriver han:

- Jeg har aftalt med John (Dyrby Paulsen, red.), at han fortsætter som borgmesterperioden ud. Vi har haft et fortrinligt samarbejde i det første halvandet år, og Slagelse Kommune er nu i god gænge, skriver han og fortsætter:

- Jeg ønsker ikke at medvirke til unødig støj omkring kommunens ledelse, og af hensyn til stabiliteten i byrådets arbejde er det derfor vigtigt, at aftalen af 30/11-17 ophæves allerede nu. Jeg håber, at det kan være med til at cementere den nuværende ro og stabilitet i det politiske arbejde i Slagelse Byråd, og den fortsatte udvikling af kommunen, skriver han.

Vil fokusere på viceborgmesteropgaver

Villum Christensen, der udover sit byrådsarbejde også har siddet i folketinget siden 2008, genopstillede ikke ved gårsdagens valg. Ifølge pressemeddelelsen vil Villum Christensen nu fokusere på opgaverne som viceborgmester og formand for Erhvervs- og Teknikudvalget.

I aftalen med Villum om at ophæve den delte borgmesterpost, er der en aftale om, at Villum Christensen får kontor på ledelsesgangen på Slagelse Rådhus.