Sygeplejerske deler aflagte tæpper ud til hjemløse

16x9
Tæpperne bliver kun brugt på hospitalet i ganske få timer. Er der kommet kropsvæsker på et tæppe, bliver det kasseret. Foto: Privat

I samarbejde med TV 2 Østjylland

En sygeplejerske fra Aarhus har fået hele sin afdeling med på idéen om at samle hospitalets engangstæpper og give dem videre til hjemløse.

Det er omsorgen, der driver værket.

Sådan lyder det fra sygeplejerske Jeanette Lilleby, der har sin daglige gang på Afsnit for Kvindesygdomme på Aarhus Universitetshospital, Skejby.

Jeanette Lilleby udnytter de engangsvattæpper, som hospitalets patienter får over sig efter en operation.

I stedet for at smide tæpperne ud, når de er blevet brugt, samler Jeanette Lilleby dem sammen og giver dem til hjemløse.

- Når patienterne er blevet opereret, og inden de kommer tilbage til deres afdeling, får de et engangstæppe over sig. De kan vælge at få dem med hjem, men det vælger de færreste at gøre, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

OVERSKUDSTÆPPER TIL HJEMLØSE Her er vores sygeplejerske Jeanette fra Afsnit fra Kvindesygdomme, som af sit eget gode...

Posted by Aarhus Universitetshospital on Sunday, May 12, 2019

Hel afdeling bakker op

Tæpperne bliver ofte kun brugt i ganske få timer på Aarhus Universitetshospital, Skejby.

- Patienterne er nyvaskede, og engangstæppet ligger ovenpå rent tøj. Skulle der komme kropsvæsker på, bliver tæpperne selvfølgelig kasseret, lyder det fra Jeanette Lilleby.

Det var vinter, da Jeanette Lilleby startede på Afsnit for Kvindesygdomme, og der var stort fokus på hjemløse i kulden. Hun besluttede sig for, at hun ville give tæpperne til mennesker, der havde brug for dem.

Hun spurgte sin afdelingssygeplejerske, om det var okay at give tæpperne et ekstra liv på herberger i Aarhus, og idéen faldt i god jord.

Hele afdelingen kom med på idéen, og i dag står der altid en stor hvid sæk med ordene "Til hjemløse" i personalets mellemgang. Initiativet har eksisteret i to år.

- Der har ikke været en masse analyser i forhold til det. Det har bare været fra tanke til handling, siger Jeanette Lilleby.

Der kan lige være to sække med tæpper i bagagerummet på Jeanette Lillebys bil.
Der kan lige være to sække med tæpper i bagagerummet på Jeanette Lillebys bil. Foto: Privat

Hver gang en sæk er fyldt, ryger den om i bagagerummet i den 51-årige sygeplejerskes VW Up!

På vej hjem til huset i Egå kører Jeanette Lilleby forbi et af de mange herberger i Aarhus.

Genbrug er et fokusområde

Facebook-opslaget og Jeanette Lilleby har fået en masse positive reaktioner, men det har også affødt undren: Er det ikke spild af ressourcer at bruge engangstæpper på et hospital?

Det er svært at give et entydigt svar på, for der er flere parametre i spil, forklarer miljøkoordinator på Aarhus Universitetshospital, Thomas Møller.

Det er også miljøbelastende at vaske og sortere tæpperne, og den belastning kan i princippet være større end ved at bruge af engangstæpper.

- Dertil skal lægges det økonomiske parameter, som altid er central i forhold til, at vi jo har en økonomisk ramme, som vi skal overholde. Er det billigst at bruge engangstæpper, eller kan det økonomisk set bedre betale sig at bruge flergangstæpper? siger Thomas Møller.

Aarhus Universitetshospital har ikke konkrete tal på, hvor mange ting de smider ud.

Men ifølge sygeplejefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital, Skejby, Inge Pia Christensen gør hospitalet generelt en dyd ud af at genbruge materialer og affaldssortere.

- På et hospital er det et krav, at alt skal være sterilt, men derfor kan tæpperne godt gøre gavn andre steder. Det er en god idé, siger hun til TV 2 ØSTJYLLAND.

Hospitalet sender blandt andet materiale til udlandet.

- Noget af vores engangsmateriale kan godt gensteriliseres, så det lever op til EU-krav. Men det ville være tudetosset ikke at give andre lande uden samme krav nogle af de remedier, vi har. Vi vil gerne hjælpe tredjeverdenslande, siger Inge Pia Christensen.

Jeanette Lilleby kører selv rundt til byens herberger i sin fritid og afleverer tæpperne.
Jeanette Lilleby kører selv rundt til byens herberger i sin fritid og afleverer tæpperne. Foto: Privat

Tæpper holder hjemløse varme

Kirkens Korshærs varmestue Naapiffik er blandt de herberger i byen, der nyder godt af Jeanette Lillebys initiativ. Naapiffik er et værested for udsatte grønlændere, hvor de kan komme og få mad, rådgivning og deltage i aktiviteter.

Tæpperne fra hospitalet bliver delt ud til brugerne af værestedet, der ofte overnatter udendørs i byens gader, og selvom kalenderen viser maj, er der stadig stort behov for tæpper for hjemløse.

- Det betyder rigtigt meget for varmestuen, at vi har noget, vi kan give til vores brugere. Tæpper er nok det, vi bruger allermest af. Det er rart for dem at vide, at vi stort set altid har et tæppe, vi kan give dem, fortæller Heidi Andersen, der er ansat i varmestuen Naapiffik.

Hun har mødt Jeanette Lilleby flere gange, når hun har afleveret tæpper i varmestuen, og hun sætter stor pris på initiativet.

- Det er superfint, at nogen har den næstekærlighed, at de tænker på andre mennesker. Det varmer vores hjerte, at der er andre end os, der tænker på vores brugere, siger Heidi Andersen.