Kvinde har i tre år fået stjålet blomster fra sin fars gravplads

I samarbejde med TV Syd

Landsforeningen af Menighedsråd afviser, at overvågning på kirkegårde er en god idé.

Margit Nicolajsen ville for nylig tænde et lys på sin fars gravsted på Grindsted Kirkegård. Men det blev ikke den oplevelse, som hun havde håbet.

De blomster, hun havde lagt ved gravstedet få dage forinden, var væk.

- Da jeg så det, blev jeg ked af det, vred og meget forarget. Jeg kan ikke forstå, at der er nogen, der har samvittighed til at stjæle blomster fra en kirkegård, siger Margit Nicolajsen.

Har stået på i tre år

Det er ikke første gang, at Margit Nicolajsen oplever at få stjålet blomster fra hendes fars gravplads. De seneste tre år har hun ufrivilligt måttet give afkald på tre buketter og to pyntehjerter. For nylig gik det så ud over en buket med påskeliljer og tulipaner, som hun selv havde bundet.

- Tænk, at der er nogen, der har moral til at stjæle en buket. Det er helt i bund, siger Margit Nicolajsen.

Gennem årene har hun gjort kirkekontoret på Grindsted Kirkegård opmærksom på problemet, og det har hun også gjort denne gang. Hun har spurgt en ansat på kirkegården, om det var dem, der havde fjernet blomsterne.

- Det kunne jo godt være, at blomsterne var blevet visne, og de ansatte derfor havde taget dem og smidt dem ud, siger Margit Nicolajsen.

Men det var det ikke.

Særdeles ubehageligt

Hos Landsforeningen af Menighedsråd kender man til problematikken med stjålne blomster fra kirkegårde, men der findes ikke statistik på omfanget.

- Det er ikke noget, der sker voldsomt meget. Men det sker, lyder det fra Hans Henrik Nielsen, der er formand for økonomi- og kirkegårdsudvalget i Landsforeningen af Menighedsråd.

- Jeg synes, at det er forfærdeligt, netop fordi gravsteder betyder meget for folk. Hvis der mangler noget, er det jo særdeles ubehageligt, siger han.

Overvejer kamera

De gentagne tyverier har gjort Margit Nicolajsen så frustreret, at hun nu har lyst til at handle.

- Min første tanke var at sætte et kamera op. Det her problem kan ikke bare blive ved. Vi må gøre noget, siger Margit Nicolajsen.

Margit Nicolajsen er både frustreret, vred og meget uforstående over for, at nogen kan finde på at stjæle ting fra en kirkegård.
Margit Nicolajsen er både frustreret, vred og meget uforstående over for, at nogen kan finde på at stjæle ting fra en kirkegård. Foto: Karoline Lunddal Dam / TV SYD

Som reglerne er lige nu, er det det enkelte menighedsråd, der skal beslutte, om der kan sættes kameraer op på kirkegården, og det har endnu ikke været oppe at vende i menighedsrådet i Grindsted. Margit Nicolajsen håber, at menighedsrådet vil sætte kameraer op for at sætte en stopper for tyverierne.

Men overvågning er ikke en god løsning, mener Hans Henrik Nielsen.

- Kirkegården er et ganske privat sted, når man kommer og besøger eksempelvis sin fars, mors eller børns grav. Det er et sted, folk kommer for at bearbejde deres sorg og reflektere. Den private atmosfære skal vi passe på, siger han.

Overvågning vil være dyrt og ineffektivt, men han har ikke andre bud på løsninger på problemet.