Lokalt

Selvkørende busser kan være på vej i københavnsk bydel

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Nordhavn kan blive det første sted i Danmark, hvor der kører selvkørende busser sammen med den øvrige trafik.

Fremtiden kan være på vej i Nordhavn i København.

Flere forskellige aktører ønsker nemlig, at der skal køre selvkørende busser rundt i bydelen inden længe.

Autunomous Mobility, der står bag busserne, har netop sendt en ansøgning afsted til Vejdirektoratet om at søsætte et projekt, hvor to busser dagligt kører i cirkel i bydelen.

Godkender Vejdirektoratet projektet, bliver beboerne i Nordhavn ifølge Autonomous Mobility de første i landet, der har selvkørende busser på gaden sammen med den øvrige trafik.

Projektet løser ikke vores trafikale problemer fra dag et, men vi får uvurderlig erfaring med selvkørende busser i et lille hjørne af København

Ninna Hedeager Olsen, teknik- og miljøborgmester, Enhedslisten

- Nu er vi virkelig spændte på at tage de næste skridt, så vi kan begynde at implementere vores busser, siger Pernille Amstrup Lytzen, forretningsudvikler på Autonomous Mobility.

Virksomheden, Københavns Kommune, By & Havn, Movia og Metroselskabet står bag projektet.

- Det bliver offentlig transport, der løser fremtidens trafikproblemer i vores store byer, og derfor giver det god mening at støtte et projekt med førerløse busser i København. Projektet løser ikke vores trafikale problemer fra dag et, men vi får uvurderlig erfaring med selvkørende busser i et lille hjørne af København, siger teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten.

Gratis bus kører i ring

Bliver projektet godkendt, skal to busser køre i ring i Nordhavn i en cirkel på omkring 1,3 kilometer.

Planen er, at busserne skal køre i hverdage mellem 10.00 og 18.00, og de kommer til at være gratis.

- Nordhavn er med sin innovative og bæredygtige profil et helt oplagt sted at afprøve selvkørende løsninger, siger Pernille Amstrup Lytzen.

- Med projektet skaber vi ny mobilitet i Nordhavn og binder løsningen sammen med eksisterende offentlig transport, så det helt enkelt bliver lettere at komme fra sin bopæl til for eksempel arbejde, siger hun.

De selvkørende busser i Nordhavn er en del af et EU-støttet projekt under navnet Avenue, der skal forsøge at implementere selvkørende busser i byområder på en sikker måde. Udover i København vil man teste selvkørende busser i Luxemborg, Geneve og Lyon.

Autonomous Mobility, der er en dansk start-up med hovedsæde i Lyngby, er den første aktør, der har indsendt ansøgning om tilladelse til at gennemføre et pilotprojekt med selvkørende køretøjer i Danmark.

På Sjællands Universitetshospital i Køge blev en førerløs bus afprøvet i 2018. Se, hvordan det gik:

En førerløs bus blev testet i lobbyen på Sjællands Universitets Hospital i Køge. På sigt skal den kunne forbedre mobiliteten - ikke bare på hospitalerne, men overalt i landet. Video: TV 2 Lorry