Supermarked solgte varer, der var flere mĂĄneder for gamle

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Fakta-butik solgte madvarer, der var alt for gamle. Det koster nu en bøde på 10.000 kroner samt en sur smiley.

Ved et uanmeldt kontrolbesøg i Fakta på Hyrdehøj Bygade i Roskilde 10. april fandt Fødevarestyrelsens fødevarekontrol stribevis af madvarer, hvor datoen for mindste holdbarhedsdato (bedst før, red.) for længst var overskredet.

Ifølge kontrolrapporten var 18 pakker honningsnitter to måneder for gamle, og ni poser hvedeboller af mærket Pågen 11 dage for gamle. Dertil kommer ni pakker chokoladeskildpadder og chokoladefrøer, 41 Bounty-barer og en pakke coleslaw salat, som ligeledes havde overskredet bedst før-datoen med flere dage.

Fødevarestyrelsen kvitterede med en sur smiley og en bøde på 10.000 kroner til butikken. Varerne var nemlig ikke adskilt fra øvrige varer af samme art, og forbrugeren kunne således vildledes til at tro, at de var inden for holdbarhedsfristen, skriver fødevarekontrollen i kontrolrapporten.

- Det er beklageligt, at der er fundet varer, der burde være fjernet fra butikslokalet, skriver Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i dagligvarekoncernen Coop, som Fakta hører under, i en mail til TV 2 Lorry.

To sure smileys i streg

Selvsamme Fakta-butik har også tidligere gjort sig uheldigt bemærket.

Butikken har således fået anmærkninger for overtrædelser af fødevarelovgivningen ved tre ud af de seneste fire kontrolbesøg.

Ved det forrige kontrolbesøg fik butikken en sur smiley og en bøde. Årsagen var, at butikken havde dækket en tidligere kontrolrapport med en indskærpelse til med et stort skilt.

- Så vidt jeg kan se får vi en dårlig smiley, fordi kontrolrapporten ikke er synlig – den er blevet delvist skjult, da nogle kurve er skubbet ind i skiltet. Så det er et hændeligt uheld, at rapporten ikke har været synlig. Det er vi meget bevidste om, at den skal være. Og det vil den være fremover, skriver Jens Juul Nielsen.

Butikkens dårlige efterlevelse af fødevarereglerne medfører to gebyrbelagte opfølgende kontrolbesøg over den kommende tid, oplyser Fødevarestyrelsen.