Paludan-modstanders indsamling når over en million kroner

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

En indsamling i Rasmus Paludans navn har nået langt over en million kroner. Og den bliver ved med at stige.

Da Nicolai Würtz startede sin indsamling i protest mod Stram Kurs-formanden, Rasmus Paludan, forventede han, at der blev samlet 2.500 kroner ind.

Indsamlingen er lavet på Dansk Flygtningehjælps hjemmeside og går til at hjælpe flygtninge, der netop er kommet til Danmark.

Fem dage senere har indsamlingen rundet over en million kroner. I skrivende stund er det præcise beløb 1.366.427 kroner.

- Jeg er selvfølgelig vildt, vildt glad og meget overrasket. Jeg anede jo ikke, hvad jeg havde sat i gang, siger han.

- Det bliver en sjov historie, som mine børn ikke kommer til at tro på.

Indsamlingen har fået navnet "Hjælp Rasmus Paludan med at samle ind til integration", og den fungerer ifølge initiativtageren som et omvendt sponsorat fra Stram Kurs-stifteren, der er blevet dømt for racisme, og som gennem en række demonstrationer i den seneste uge ytrer sin modstand mod muslimer og flygtninge.

Dansk Flygtningehjælp har fortalt til TV 2 Lorry, at de uventede penge skal gå til madklubber, hvor danskere og flygtninge mødes og til at integrere børn i sports- og foreningslivet.

- Pengene bruges til det modsatte af det, som Paludan står for. Han vil skabe konflikt og vende folk mod hinanden. Disse penge skal bruges til dialog og til de fællesskaber, der skal løse de problemer, vi har. Det skal Paludan ikke, siger Nicolai Würtz.

- Vildt imponerende

Søndag har over 8000 mennesker doneret penge til indsamlingen.

- Det er utroligt mange mennesker, der bakker op. Folk har jo givet 50 og 100 kroner - de har givet det, de lige kunne undvære.

- Det er jo imponerende. Det er en del flere vælgererklæringer end Stram Kurs har, siger han.

Rasmus Paludan selv har Nicolai Würtz ikke hørt fra, selvom indsamlingen er i hans navn:

- Jeg tror, at han er på sit helt eget korstog, så jeg har ikke gjort mig nogle forhåbninger om at få ham til at tage raslebøssen i hånden, men jeg håber da, at det også har overrasket ham - ligesom det har overrasket mig - hvor stor opbakning, der er til noget andet, end det han står for, siger han.

- Jeg håber, at han tænker over, at hver gang han stiller sig op og demonstrerer, så er vi mange, der bliver væk - og i stedet sidder hjemme og donerer, siger Nicolai Würtz.

Glæde hos Dansk Flygtningehjælp

I dag er næsten 70 millioner verden over kategoriseret som flygtninge, og hos Dansk Flygtningehjælp oplyser man, at udviklingen kun går i den gale retning. Derfor er indsamlinger som den, Nicolai Würtz og tusindvis af danskere har bakket op om, meget værdifulde for organisationen.

- Hver eneste dag kæmper vores 8.500 frivillige med at lave lektiehjælp, samtaleklubber, madklubber og meget mere for at hjælpe flygtninge og arbejde med integration. Det kan vi nu hjælpe endnu bedre på vej med den her enorme donation, siger Anette Spanggaard, der er kommunikationschef hos Dansk Flygtningehjælp

- Vi har så dyb respekt for de mange mennesker, der støtter os, og vi kan med de her midler hjælpe folk i Danmark, der ikke selv har valgt at skulle flygte fra deres hjem. Vi er meget taknemmelige, siger hun.