Lokalt

Paludan-modstandere indsamler en halv million kroner

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

En familiefar fra Brønshøj blev så træt af Rasmus Paludan og hans ageren, at han oprettede en indsamling til flygtninge.

En pengeindsamling til flygtninge har på godt to døgn ramt intet mindre end en halv million kroner.

Og donationerne fortsætter med at vælte ind.

Indsamlingen blev oprettet på baggrund af de for tiden meget omtalte Rasmus Paludan-demonstrationer for partiet Stram Kurs, som fik en familiefar fra Brønshøj til at komme med et kreativt modsvar.

- Jeg fik en idé om at gøre noget sjovt og anderledes, som også kunne få en positiv konsekvens fra Paludan-cirkusset. For det er en bedre måde at vise sin uenighed på end at stille sig op med en moddemonstration og blive endnu en tosse på et gadehjørne - ligesom Rasmus Paludan er, siger Nicolai Würtz til TV 2 Lorry.

Det er helt vildt, at indsamlingen har nået en halv million kroner. Jeg er meget forbløffet, og jeg bliver glad og rørt over det.

Nicolai Würtz, Initiativtager, Indsamling

Indsamlingen har fået navnet "Hjælp Rasmus Paludan med at samle ind til integration", og den fungerer ifølge initiativtageren som et omvendt sponsorat fra Stram Kurs-stifteren, der er blevet dømt for racisme og til daglig prædikerer had og modstand mod muslimer.

- I første omgang havde jeg sat et mål om at nå 2.500 kroner. Derfor er det helt vildt, at indsamlingen nu har nået en halv million kroner på så kort tid. Jeg er meget forbløffet over den opbakning, der er kommet, og jeg bliver glad og rørt over det, siger Nicolai Würtz.

- Når Rasmus Paludan skaber konflikt med sine demonstrationer og gør folk kede af det, så viser vi nu med den her indsamling, at der kommer penge ud af det til Dansk Flygtningehjælp - hver gang, han gør det. Derfor er det en indirekte donation fra Rasmus Paludan til flygtninge, og det er en fredsommelig måde for os at vise vores tydelige utilfredshed med hans agenda på, siger Nicolai Würtz.

Pengene kan gøre en stor forskel

Pengene skal gå til Dansk Flygtningehjælp, og her er man ovenud lykkelige for den enorme opbakning, der er kommet.

- Vi er midt i påskeferien, og den her indsamling kommer jo fra en totalt uventet kant, vi aldrig nogensinde havde drømt om. Det kommer helt ud af den blå luft, og selvom vi altid er glade for donationer, så overgår den her alle forventninger, siger Annette Spanggaard, der er kommunikationschef hos Dansk Flygtningehjælp, til TV 2 Lorry.

Ifølge Dansk Flygtningehjælp er pengene som den fra Rasmus Paludan-indsamlingen de bedste, da de ikke er øremærket til nogen bestemt sag. Derfor kan de bruges der, hvor behovet er størst.

- Med den her store donation, kan vi komme langt. Men det er klart, at vi ser pengene som danske penge, så derfor skal de også gå til projekter i Danmark i første omgang, siger Annette Spanggaard og tilføjer:

- Vi kommer til at bruge pengene til nogle af vores madklubber, hvor flygtninge og danskere går sammen om at spise mad sammen. Det er et projekt, som vi har kæmpe succes med, og som kan bygge bro mellem mennesker og skabe god integration over et godt fælles måltid mad.

I dag er næsten 70 millioner kategoriseret som flygtninge, og hos Dansk Flygtningehjælp oplyser man, at udviklingen kun går i den gale retning. Derfor er indsamlinger som den, Nicolai Würtz og tusindvis af danskere har bakket op om, meget værdifulde for organisationen.

- Hver eneste dag kæmper vores 8.500 frivillige med at lave lektiehjælp, samtaleklubber, madklubber og meget mere for at hjælpe flygtninge og arbejde med integration. Det kan vi nu hjælpe endnu bedre på vej med den her enorme donation.

- Vi har så dyb respekt for de mange mennesker, der støtter os, og vi kan med de her midler hjælpe folk i Danmark, der ikke selv har valgt at skulle flygte fra deres hjem. Vi er meget taknemmelige, siger Anette Spanggaard.

Ikke alle er begejstrede

Selvom det er strømmet ind med donationer til indsamlingen og positive beskeder til Nicolai Würtz, er det dog ikke alle, der er lige begejstrede for hans initiativ.

- Alle er selvfølgelig ikke enige i, at det her er en god indsamling. Men at nogle vælger at kalde mig landsforræder, forstår jeg simpelthen ikke. De må tænke, hvad de vil, men jeg ser nærmest det her som det modsatte, hvor alle, der donerer, hjælper vores land og folkene i landet på den bedst mulige måde.

Andre har også kommenteret på indsamlingens Facebook-side, at man i stedet bør samle ind til andre formål - men det kan man ifølge Nicolai Würtz bare gøre, hvis man har lyst til det.

- Jeg oprettede den her indsamling i tirsdags, og det var super nemt. Så hvis folk vil samle ind til andre ting, så synes jeg bare, de skal gøre det og oprette en indsamling. For man kan jo se, at hvis det er til et godt formål, så skal pengene nok komme, siger han.

Størstedelen af de reaktioner, som Nicolai Würtz har fået, har dog heldigvis været positive.

- Og tænk nu, hvis Rasmus Paludan snart selv finder ud af, at der ikke kun er opmærksomhed omkring hans egen sag, når han demonstrerer? For vi donerer penge, hver gang, han skaber splittelse. Det kunne være stort, hvis vi kan opnå det med den her indsamling, siger Nicolai Würtz.