Skralder fandt 200 kilo kasseret kød på få timer - halvdelen kunne sagtens spises

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Fabian Vennekilde gik natten til lørdag på opdagelse i flere supermarkeders affaldscontainere. Han er dybt chokeret over alt det kød, der smides væk.

- Det er ren galimatias.

Sådan lyder reaktionen fra den professionelle skralder, madspildsblogger og kok Fabian Vennekilde, efter at han natten til lørdag brugte fire timer på at gå på opdagelse i stribevis af supermarkeders affaldscontainere i hovedstadsområdet.

Da skraldejagten var slut, havde Fabian Vennekilde efter eget udsagn indsamlet mere end 200 kilo kasseret kød, hvoraf cirka halvdelen stadig ville kunne spises uden sundhedsrisiko, forklarer han.

- Vi bruger enormt meget CO2, vand og energi på at producere de her varer, og så smider vi dem bare ud. Det er fuldkommen vanvittigt, når vi har familier, som har brug for de her varer, siger Fabian Vennekilde.

De mange varer tæller alt fra medisterpølser og kyllingebrystfiletter til alle mulige forskellige former for oksekød.

- De her dyr er blevet slagtet, så vi kan spise dem. Så må vi jo ikke bare smide dem ud bagefter. Hvad er vi dog for nogle mennesker, siger Fabian Vennekilde.

Rivende galt

Han mener, at hans skraldefund rejser flere problemstillinger. Der er både aspektet omkring madspild og den miljøbelastning, som særligt kødproduktion medfører. Men han finder det desuden forkasteligt, at dyr i det her tilfælde har måttet lade livet til ingen verdens nytte.

- Du vil jo aldrig se en løve dræbe otte forskellige dyr for så bare at lade dem ligge. Det er dybt forargeligt ud over alle grænser. Vi kunne jo have fodret, jeg ved ikke hvor mange hjemløse med alt det her mad, siger han.

Fabian Vennekilde står bag netværket 'Sammen vender vi strømmen', og han har ad flere omgange skraldet så store mængder varer, at han har kunne skabe et helt museum i sin lejlighed, samt forære en masse varer væk.

- Jeg er hverken vegetar eller veganer, men når jeg på fire timer kan ende op med hele min bil fyldt med kødvarer, så er der altså et eller andet rivende galt, siger han.

Han fortæller, at han fandt mest kød hos en Meny, men at også Netto, Føtex, Rema 1000, Fakta og SuperBrugsen havde smidt en masse kød ud.

- Jeg er ikke ude på at hænge enkelte virksomheder ud. For det er dem alle sammen, der gør det her. Og der, hvor vi ikke fandt noget, er det kun fordi, de gode til at skjule det, siger Fabian Vennekilde.

Dagligvarekoncern beklager

TV 2 Lorry har rettet henvendelse til dagligvarekoncernen Dagrofa, som blandt andet ejer Meny, og bedt dem svare på, hvorfor de smider så store mængder kød ud. Mogens Werge, som er chef for CSR og Public Affairs i Dagrofa, svarer følgende i en mail:

- Det er beklageligt, at butikken har smidt kød ud, og det er absolut ikke noget, vi ønsker. Butikken har forsøgt at afsætte kødet til nedsat pris, men nogle gange lykkes det desværre ikke, og butikken må ikke sælge kødet efter sidste salgsdato.

- Og når butikken lukker fredag aften klokken 21 og har kød tilbage, er det langtfra altid muligt at finde madspildsorganisationer, der kan aftage varerne. Vores butikker forsøger altid at tilpasse deres sortiment, så de ikke skal smide noget ud, og derfor er det altid sidste udvej, når de smider det ud, skriver Mogens Werge.

Den forklaring giver Fabian Vennekilde dog ikke meget for.

- Mange af de her varer, jeg har fundet, har endnu ikke overskredet 'bedst før'-datoen, så de ville sagtens kunne sælges. Det betyder jo så også, at det er varm luft, når alle de her virksomheder slår sig op på, at de forsøger at bekæmpe madspild, siger han og tilføjer, at han i nat desuden fandt over 100 kilo kasserede kartofler.

- Der var en container fyldt med kartofler. Vi tog dem ikke, for vi vidste ikke, hvad vi skulle gøre med dem, siger han.

Dagrofa-chef: Vi kan nok aldrig helt undgå madspild

Mogens Werge skriver i sin mail, at Dagrofa har aftaler med madspildsorganisationer som eksempelvis FødevareBanken og TooGoodToGo. Derudover arbejder dagligvarekoncernen i øjeblikket med forskelige it-løsninger, som skal minimere udfordringen med madspild.

- Men vi kan nok aldrig helt undgå det, erkender Mogens Werge.

Fabian Vennekilde er godt klar over, at supermarkederne på flere områder er udfordrede, når det kommer til at bekæmpe madspild. Men han mener alligevel, at de kunne gøre meget mere for at dæmme op for problemet,

- Problematikken ligger jo, at de her virksomheder i virkeligheden ikke rigtigt ønsker det her. Forstået på den måde, at hvis du vil købe deres varer billigere, fordi de køber for meget ind, så er du jo nødt til betale mere end indkøbsprisen, for ellers taber de jo penge på det, siger han.

Den helt omvendte verden

En anden problemstilling er ifølge Fabian Vennekilde regelsættet for momsfradrag. Ifølge lovgivningen har en virksomhed ret til momsfradrag, hvis de køber varer ind med henblik på at sælge dem i butikken. Men køber de varer ind med henblik på at forære dem væk, så mister de retten til momsfradrag.

- Det er jo den helt omvendte verden og rent galimatias, at de smider mad væk for at få momsen tilbage, siger Fabian Vennekilde.

Ikke engang han selv må forære maden væk, forklarer han.

- Det er det, der er så pinligt ved alt det her. At selvom jeg kan gå ud og finde fødevarer, som ikke fejler noget, så må jeg ikke give det væk. Det skal smides ud, for det siger Fødevarestyrelsen. Hvis jeg giver det væk, kan de tage min autorisation som kok. Det er ligegyldigt, om det er kartofler eller kød. Så jeg må desværre smide det ud igen, siger han.