Lokalt

Skraldemænd undskylder sjusket sortering: - Vi har været for dovne

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Ufokuseret arbejde er skyld i, at nogle skraldemænd i Vordingborg blandede sorteret affald sammen i skraldebilerne.

- Vi vil gerne sige undskyld for det, der er foregået, og vi lover, at det ikke kommer til at gentage sig her i Vordingborg Kommune.

Sådan lyder det fra skraldemand Arne Nielsen, da TV2 ØST er med ham ude at tømme skraldespande torsdag formiddag.

I fredags kunne TV2 ØST vise billeder af skraldemænd fra Vordingborg, der blander restaffald og bioaffald sammen i deres skraldebiler, når de tømmer borgernes skraldespande.

Det har givet anledning til massiv kritik og mistillid, men nu lover skraldemændene, at det ikke sker igen.

Firmaet Urbaser, der står for renovationen i Vordingborg Kommune, havde inviteret TV2 ØST med på tur med Arne Nielsen, der er tillidsmand i Urbasers Vordingborgafdeling, for at høre, hvordan skraldemændene har oplevet kritikken, og hvad de nu vil gøre for at genvinde borgernes og politikernes tillid.

Man har gået i sine egne tanker, og så har man ikke lige været fokuseret nok

Arne Nielsen, skraldemand og tillidsmand

Pokkers ærgerligt

Det ærgrede skraldemand Arne Nielsen, da han i fredags kunne se billeder af kollegaer, der tømte skraldespandene forkert.

De skjulte optagelser viste i 28 ud af 44 tilfælde, at bioaffald og restaffald fra en skraldespand blev tømt direkte ned i det kammer på skraldebilen, der er beregnet til restaffald.

- Jeg tænkte "pokkers ærgerligt". Det var ikke rart at sidde og se på. Det skal jeg være den første til at erkende, siger tillidsmanden.

Han mener, det er en ufokuseret arbejdsindsats, der er skyld i, at skraldespandene blev tømt forkert.

- Jeg tror, der er tale om en tanketorsk, menneskelige fejl. Man har gået i sine egne tanker, og så har man ikke lige været fokuseret nok, siger han.

Tjekkede ikke, om affaldet var sorteret korrekt

Efter afsløringerne af den sjuskede håndtering af borgernes sorterede affald har Urbaser indskærpet over for deres ansatte, hvordan de skal håndtere det sorterede affald.

Og alle medarbejdere har skrevet under på, at de i fremtiden vil tømme spandene korrekt.

Mindre end en uge efter at TV2 ØST kunne vise de skjulte optagelser af skraldemændene, kan man allerede registrere en forskel.

Inden afsløringerne havde skraldemændene registreret præcis nul borgere, der ikke havde sorteret deres affald korrekt. Men efter at have fået indskærpet, at de skal kigge i alle skraldespande, inden de tømmer dem, er der blevet registreret 150 tilfælde, hvor borgerne ikke har sorteret affaldet korrekt.

Vi må tage konsekvensen

På spørgsmålet om, hvorfor skraldemændene ikke tidligere altid har løftet låget og tjekket, om borgerne havde sorteret deres affald rigtigt, svarer Arne Nielsen:

- Det er en kæmpe fejl; der skal kigges i de spande.

- Jeg tænker, at vi simpelthen har været for dovne og for sløve, siger tillidsmanden.

Se de skjulte optagelser af skraldemændene herunder. Artiklen fortsætter under videoen.

Skraldemændene undskylder nu den sjuskede håndtering af skraldet. Video: TV Øst

Han og de andre skraldemænd i Vordingborg er fast besluttet på, at den sjuskede affaldshåndtering skal være fortid.

- Vi er nødt til at tage konsekvensen nu, for vi kan ikke have siddende på os, at vi tømmer forkert, så derfor er vi begyndt at indrapportere, siger Arne Nielsen.

Undskyld til alle

Det er ikke kun borgerne i Vordingborg, skraldemændene gerne vil undskylde over for. Også deres kollegaer i andre dele af landet får en undskyldning med på vejen.

Jeg er også utroligt ked af det på alle mine kollegaers vegne i Urbaser i resten af landet

Arne Nielsen, skraldemand og tillidsmand

- Jeg er også utroligt ked af det på alle mine kollegaers vegne i Urbaser i resten af landet, at de skal føle, at der bliver holdt ekstra øje med dem, siger Arne Nielsen.

- Det er absolut ikke rart, at selvom man har rent mel i posen, at man så føler sig skyldig, siger han.

Alle tømninger skal registreres

I en pressemeddelelse udsendt torsdag 11. april skriver Vordingborg Kommune, at man i udvalget for klima og miljø har besluttet, at alle tømninger af skraldespande skal registreres.

- … Alle beholdere registreres elektronisk, i det øjeblik de er sat på liften på skraldebilen. En registrering af, hvilken beholder der er tømt på hvilken bil, samt hvornår, vil medvirke til korrekt tømning af beholderne, skriver kommunen.

- De nye beholdere, der blev leveret i efteråret, er allerede forsynet med stregkode med adresse og en såkaldt RFID-tag, der gør det muligt at lave denne registrering, skriver Vordingborg Kommune.

Se, hvad der sker med det sorterede affald, når det kommer til Affald Plus i Næstved. Video: TV Øst