Lokalt

41 år gammel chipspose dukket op i skovbund

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

En pædagog gjorde sig et gammelt fund i Lisbjerg Skov mandag, da han sammen med børnene i en skovbørnehave skulle grave ud til et nyt kartoffelbed.

En helt almindelig arbejdsdag i det gode vejr i skoven ved Lisbjerg endte med et lidt skørt fund for en 41-årig pædagog. Emil Hahn-Thomsen var sammen med en gruppe børn fra skovbørnehaven, han arbejder i, på tur i skoven uden for Aarhus.

Posen og jeg er jo lige gamle, og det er nok posen, der har forandret sig mindst på de mere end 40 år

Emil Hahn-Thomsen

- Jeg var ved at anlægge både urtehave og kartoffelbed herude i skoven, og så tog jeg det første spadestik, og der fandt jeg så Kims-chipsposen, siger Emil Hahn-Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Og det er ikke en hvilken som helst chipspose, han har fundet. På posens forside er sidste holdbarhedsdato nemlig printet: 2. oktober 1978.

- Det ligner jo ikke Kims-chipsposer, som de ser ud i dag, på grund af størrelsen og skriften, så jeg tog den op og kiggede på den med det samme og kunne se, at den var 40 år gammel, siger han.

Fundet af den gamle pose har givet stof til eftertanke. Ud over salgsdatoen på forsiden er posen nemlig stort set intakt - og så er Emil Hahn-Thomsen selv født i det år, posen blev produceret.

- Posen og jeg er jo lige gamle, og det er nok posen, der har forandret sig mindst på de mere end 40 år, siger han og fortsætter:

- Det er jo sådan lidt et skræmmeeksempel på, hvor lang tid affald ligger i naturen og ikke forgår med årene. For den kunne sikkert lige så godt have ligget de næste 40 år og set lige sådan ud til den tid.

Derfor har han også et forslag til, hvordan man kan få bugt med det skrald - og særligt plastik - der ligger i naturen i mange år.

- Jeg tænker, man kan sætte en konkurrence i gang om, hvem der kan finde det ældste stykke plastik i naturen, og på den måde også få ryddet op i naturen.

Chipsposen indeholdt i alt 30 gram paprikaskruer, og de kan stadig købes den dag i dag - dog ikke i den type pose, som Emil Hahn-Thomsen har fundet. Selv vil han gemme posen lidt endnu.

- Jeg vil gemme den som et eksempel på, at vi skal være gode ved naturen og tage vores skrald med os. Så den skal i glas og ramme, siger han.

Hos Orkla Confectionary & Snacks, der ejer Kims Chips, kan man godt huske posen, men selskabet har endnu ikke kommenteret fundet.

I slutningen af marts blev den årlige affaldsindsamling i naturen afholdt. 200.000 danskere deltog i den ugelange oprydning, anslår Danmarks Naturfredningsforening.

Også her blev der fundet særdeles gammelt affald, herunder en saucepose fra McDonald's dateret til december 1998. Posen er blandt andet lavet af en type plastik, som har en nedbrydningstid i naturen på 500 år.

Danmarks Naturfredningsforening har endnu ikke det endelige tal på, hvor meget affald der blev samlet ind i år. I 2018 var der tale om 173.000 kilo affald.