Lokalt

Sorteret affald bliver blandet sammen i skraldebiler: - Det er spild af vores tid

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Kommune vil afkræve skraldefirma en forklaring.

Det skulle være så godt og så grønt, da Vordingborg Kommune i efteråret indførte affaldssortering.

Borgerne fik nye skraldespande og skulle lære, hvor affald skulle hen.

- Vi har købt nogle skraldespandsbeholdere, så vi kan sortere affaldet. Den grønne skal der madaffald i, og den anden er til restaffald. Vi har gjort det meget pædagogisk, fordi vi har to drenge, så jeg har sat mærkater på, så de kan se, hvor de skal putte det i, siger Lizette Torkildsen, der er mor til tre og bor i Vordingborg.

Selvom det kræver lidt ekstra i dagligdagen, synes hun, det er helt rigtigt at sortere affaldet, da "det er det bedste for klimaet".

Den trafik skal ikke forekomme, og den skal stoppes

Rolf Hoelgaard, Byg- Land og Miljøchef i Vordingborg Kommune

Affald blandet sammen

Men hun bliver temmelig overrasket, da hun ser optagelser af affaldsspande blive tømt.

Tre forskellige dage henover den seneste måned har TV ØST foretaget optagelser af 44 skraldespande, der er blevet tømt i skraldebiler i Vordingborg. 28 af de skraldespande er blevet tømt, så både bioaffald og restaffald er røget direkte ned i kammeret på skraldebilen beregnet til restaffald.

Det er altså blevet blandet sammen.

Skjulte optagelser, TV ØST har foretaget, viser, at borgernes sorterede affald bliver blandet sammen fra 28 ud af 44 skraldespande. Video: TV Øst

Da Vordingborg Kommune indførte affaldssortering, kom der nye skraldespande. Når man løfter låget på skraldespanden, er rummet delt op i to med en tværvæg. Skraldebilen er indrettet på samme måde med to kamre.

Det betyder, at når skraldespanden skal tømmes, skal den sidde midt på skraldebilen, så affaldet fra hvert rum, kan ryge ned i det rigtige kammer på skraldebilen.

- Det er rystende

Men optagelser viser, at i næsten to tredjedele af de skraldespande, TV ØST så blive tømt, er affaldet fra begge rum i skraldespanden røget ned i kammeret til restaffald på skraldebilen.

Når skraldebilen er fyldt, kører den til endestationen i Næstved, hvor der er både forbrænding og biopulp-anlæg. Restaffaldet bliver brændt, og bioaffaldet kommer i biopulp-anlægget, der kan omdanne madaffaldet til energi. Men når bioaffaldet er blandet sammen med restaffaldet, bliver det hele brændt sammen.

- Nej, nej nej. Det er ikke okay. Hvad er det, vi skal så? Hvad er det, de vil med det her? Det er spørgsmålet lige pludselig. Det hjælper jo ikke, at vi sorterer, når det bare ryger det samme sted hen, siger Lizette Torkildsen.

Jan Leif Pedersen bor også på en af de veje, hvor optagelser viser, at hele skraldespandens indhold bliver tømt i det samme kammer i skraldebilen.

- Så kan vi lige så godt lade være med at sortere det. Det er spild af vores tid, konkluderer han.

Kommune: Det kommer til at stoppe nu

I Vordingborg Kommune er det skraldevognsfirmaet Urbasér, der tømmer skrald hos borgerne.

Byg-, Land- og Miljøchef i Vordingborg Kommune, Rolf Hoelgaard, har set optagelserne af, hvordan det foregår, og han er mildest talt ikke imponeret.

- Vi ser med meget stor alvor på den dokumentation, I har lavet. Det er nyt for os, siger han og fortsætter:

- Den trafik skal ikke forekomme, og den skal stoppes. Og den vil blive stoppet. Det kan jeg sige med stor sikkerhed. Det, vi har set på de billeder her, kommer til at stoppe nu. For når det er sorteret, skal det indsamles på en måde, så det ikke bliver blandet sammen, siger Rolf Hoelgaard.

Han vil kontakte renovationsfirmaet for at høre, om der kan være en forklaring.

Det er fuldstændig uacceptabelt, og det kommer til at få konsekvenser overfor medarbejderne

Jens Buch Stæhr, driftschef, Urbasér

Driftschef: - Det er fuldstændig uacceptabelt

Den forklaring er driftchef i skraldemandsfirmaet Urbaser, Jens Buch Stæhr, klar med.

- I visse tilfælde kan der være den forklaring, at der ikke er bioaffald i spanden. Det kan også være, den er fejlsorteret, siger Jens Buch Stæhr.

Hvis den er fejlsorteret, hvad skal skraldemanden så gøre?

- Melde det ind til kommunen og lade den stå, siger driftchefen.

Da Jens Buch Stæhr ser optagelserne er han dog ikke i tvivl.

- Vores kontrakt med kommunen er klokkeklar og enkel, og den agter vi selvfølgelig at leve op til. Det her får vi sat en stopper for øjeblikkeligt. Vi beklager det, der er sket, både overfor kommunen og overfor borgerne. Det er fuldstændig uacceptabelt, og det kommer til at få konsekvenser overfor medarbejderne, siger Jens Buch Stæhr.

Urbasér tømmer affaldsspande i 35 kommuner hele landet.