Kritik af nye køreplaner: Er der ét minut til bussen går - eller 59?

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Movias nye ruteplaner bliver snart sat op, men de viser ikke bussernes præcise afgangstider. Det er ikke godt nok, mener politikerne i Vallensbæk.

Efter længere tids pres har Movia valgt at genindføre ruteplanerne på samtlige busstoppesteder på Sjælland. Men de nye ruteplaner kommer ikke til at vise bussernes præcise afgangstider.

Det møder skarp kritik fra en enig kommunalbestyrelse i Vallensbæk.

- Vi vil gerne have, at vores borgere får en god service, hvor man ved, at når man kommer ud til et hvilket som helst busstoppested i kommunen, så kan man se, hvornår den næste bus kommer, siger borgmesteren i Vallensbæk, Henrik Rasmussen (K).

Kommunalbestyrelsen vil nu sende et brev til Movia, hvor de sætter spørgsmålstegn ved trafikselskabets beslutning.

Det vil vi ikke stå model til, lyder den kontante melding fra Vallensbæk til Movia. Det dur simpelthen ikke med manglende køreplaner på de stoppesteder, hvor busserne kun stopper en gang i timen. Video: TV 2 Kosmopol

Ruteplanerne bliver snart sat op

Movia vil sætte de nye ruteplaner op fra midt april og frem til sommerferien, og selvom bussernes afgangstider ikke kommer til at fremgå, vil der dog, modsat i dag, dels stå hvor busserne stopper undervejs på ruten, dels hvor ofte busserne kører.

Men ifølge Vallensbæks borgmester giver dén løsning ikke mening ved busstoppesteder, hvor bussen kun standser en gang i timen:

- Så risikerer man som ikke-digital borger at møde op ved et stoppested, hvor man så ikke kan se, at bussen faktisk er kørt for et minut siden, og at man derfor skal vente i 59 minutter på den næste.

Movias bestyrelsesformand, Kirsten Jensen (S), siger omvendt, at det faktisk er for borgernes skyld, at trafikselskabet har valgt ikke at skrive de præcise afgangstider på de nye ruteplaner:

- Vi har gennem årene oplevet, at køreplanerne kan blive ændret op til 4000 gange. Det kan for eksempel være, at noget vejarbejde betyder, at trafikken skal omdirigeres, og så passer informationen på køreplanerne ved busstoppestederne pludselig ikke alligevel. Det har vi været kede af.

Når de nye ruteplaner er blevet sat op, vil man fortsat kunne få præcis information om bussernes afgangstider enten via Rejseplanen eller DOT's hjemmeside, ved at sende en sms eller ved at kontakte kundeservice.

Hvis man hellere vil have ruteplanen med afgangstider fysisk i hånden, er der også flere muligheder. Ifølge Kirsten Jensen vil planerne blandt andet ligge i busserne, hvor man kan tage dem fra.