Færgeuheld har afskåret Læsø og turister fra omverdenen

16x9
En skadet pakskinne betyder, at Læsø søndag er helt afskåret fra omverdenen Foto: Daniel Mikkelsen / TV2 Nord

I samarbejde med TV2 Nord

Et uheld i havnen i Vesterø betyder, at Læsø søndag er helt afskåret fra omverdenen. Direktøren for færgeselskabet håber, færgen sejler igen senere.

Uheld er, hvad der sker, men det uheld, der skete søndag morgen i Vesterø Havn på Læsø, kunne ikke være sket på et mindre hensigtsmæssigt tidspunkt.

Øen inklusiv de omkring 1800 indbyggere og de turister, der måtte være på Læsø, er nemlig så godt som fuldstændig isoleret fra omverdenen søndag.

Det er de, fordi færgen Ane Læsø, der normalt sejler i rutefart mellem Frederiskhavn Havn og Vesterø Havn, ligger stille, fordi den tidligt søndag morgen påsejlede færgelejet i Vesterø Havn med skader til følge.

Utæthed ved bovport

Uheldet skete, da kaptajnen, efter at være afsejlet fra Vesterø klokken 06.00, måtte vende rundt på grund af vejret. Da færgen så skulle ligge til i Vesterø igen, påsejlede færgen færgelejet, så en såkaldt pakskinne blev beskadiget.

- Pakskinnen sørger for, at der er er vandtæt mellem bovporten og selve skibet. Den fik en skade, og så er der ikke vandtæt mere, og derfor må vi ikke sejle, forklarer direktør for færgeselskabet Lars Rieks.

Færgeselskabet råder dog over to færger, så normalt ville et uheld, som det der skete søndag morgen, ikke have voldsomme konsekvenser. Problemet er bare, at Ane Læsø faktisk er reservefærgen - fordi hovedfærgen Margrethe er på værft i øjeblikket.

- Det kunne ikke være mere uheldigt. Det kunne det simpelthen ikke. Margrethe er forventet tilbage i løbet af den næste uge, så det er simpelthen så uheldigt, siger Lars Rieks.

Specialist flyves til øen

Smede er allerede igang med at udbedre skaderne, men selvom det arbejde egentlig hurtigt kan gøres, kan færgen ikke sejle igen, før en specialist fra et klassificeringsselskab har besigtiget og godkendt reparationen.

- Vi har allerede arrangeret, at han bliver fløjet til øen, så vi kan få foretaget inspektionen, så hurtigt som det er muligt, fortæller Lars Rieks.

Færgen ventes tidligst at sejle igen kl. 18:30, oplyser færgeselskabet på Facebook.

Efterfølgende vil man, siger direktøren, formentlig sejle i pendulfart for at få ekspederet den ophobning af passagerer, der er sket på grund af uheldet.

- Vi vil gerne have køen ryddet af vejen, men der er også hviletidsbestemmelser, der skal overholdes, så om vi kan klare det uden afbrydelser, kan jeg ikke sige med sikkerhed.