Lokalt

Populære el-løbehjul kører hurtigere, end de må

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Nogle elektriske løbehjul overskrider hastighedsbegrænsningen på 20 kilometer i timen, erkender udlejningsfirma. Føreren risikerer en bøde.

I mindst to tilfælde har løbehjul fra udlejningsfirmaet Tier i København været i stand til at køre omkring 25 kilometer i timen.

Det er en betydelig overskridelse af den lovbestemte hastighedsbegrænsning på 20 kilometer i timen. I det ene tilfælde kørte løbehjulet for hurtigt i forbindelse med et styrt.

Da 15-årige Tobias Lund Andersen væltede i krydset Dalgas Boulevard/Frederiksberg Allé, kørte hans løbehjul for hurtigt:

- Jeg kørte 26 kilometer i timen, og jeg havde fået at vide, at de kun kunne køre 20 kilometer i timen, så det overraskede mig rigtig meget, at det kunne gå så stærkt, siger han til TV 2 Lorry.

Tier har sat begrænsninger på deres løbehjul, som burde betyde, at de ikke kan overskride de 20 kilometer i timen. Selskabets grundlægger og direktør Lawrence Leuschner erkender dog over for TV 2 Lorry, at der har kørt løbehjul på de københavnske gader, der har overskredet den grænse:

- Vi har over 400 løbehjul i København. To af dem har kørt mere end 20 kilometer i timen. Vi kontrollerer vores løbehjul hver dag, og der fandt vi også ud af, at der var to, der kørte for hurtigt. Men vi har styr på det nu, og det burde ikke være et problem i fremtiden, siger han via Skype fra Berlin.

TV 2 Lorry prøvekørte cirka 20 løbehjul fra Tier og Voi, som er det andet store internationale selskab, der udlejer elektriske løbehjul.

I vores test kom løbehjul fra begge selskaber højst op 22 kilometer i timen, altså indenfor for det, der kan forventes, hvis man for eksempel kører i medvind eller ned ad bakke.

Kørere skal dog være opmærksomme på, at selvom det er forholdene og ikke selve løbehjulet, der er skyld i hastighedsoverskridelsen, så risikerer de stadigvæk at få en bøde.

- Hvis du og jeg vi går ud lejer sådan et løbehjul, og begynder at køre på det og vi kører hurtigere end vi egentlig må, så er det os selv, der har ansvaret, siger Christian Bertelsen, som er politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Når løbehjulet kører 22 kilometer i timen, svarer det til hastighedsoverskridelse på 10 procent. Det er endnu uvist præcis, hvad taksten bliver på sådan en bøde, men det bliver ikke under 1000 kroner, som er den laveste takst.

Det svenske udlejningsselskab Voi bruger samme model af løbehjul som Tier.

Ligesom Tier har de også sat en begrænsning på, som burde holde løbehjulet under de 20 kilometer i timen. Ifølge selskabets danske landechef, Eric André, er de godt klar over, at løbehjulet kan snige sig over de 20 kilometer i timen.

Se Lorrys indslag om risikoen ved at køre på de nye el-løbehjul i København. Video: TV 2 Lorry

- Hvis du er meget let, eller hvis du har medvind ned ad bakken, så kan hjulene gå op til 21 eller 22 kilometer i timen, men det burde ikke være et problem.

Men politiet siger, at du risikerer en bøde?

- Vi har begrænset vores motor til 20 kilometer i timen. Det er der, accelerationen stopper. Desuden har vi også informeret brugerne i, hvad hastighedsbegrænsningen er, og vi håber selvfølgelig, at vores brugere overholder de hastighedsbegrænsninger, der er, siger han til TV 2 Lorry.