Lokalt

Bilist trodsede bomme og kørte ud foran tog: - Det er ufatteligt

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Lokomotivfører og jernbanedirektør efterlyser mere respekt for de danske togstrækninger.

Det kan ikke komme bag på mange, at det er livsfarligt at trodse bommene ved en jernbaneoverskæring og køre ud foran et tog.

Alligevel er det præcis, hvad Jacob Jespersen, der er lokomotivfører hos Midtjyske Jernbaner, oplevede på sin rute mellem Lemvig og Thyborøn torsdag aften.  

Her kom han kørende mod en sikret overkørsel med 75 kilometer i timen, da der kom en bil fra venstre, der skulle krydse sporene. Bilen bremsede, men slap så alligevel bremsen og zigzaggede mellem bommene cirka 50 meter før, toget passerede.

Ifølge Jacob Jespersen var det tæt på at gå helt galt.

- Man når at tænke en masse. Hvordan dælen kan han finde på at køre over, når han kan se toget? Der er bomme, der dækker over det halve af vejen. Jeg har meget svært ved at se, hvorfor folk gør sådan noget. Man dør af at blive ramt af sådan et tog her. Jeg fatter ikke, man kan finde på at køre over. Det er ufatteligt, lyder det fra lokomotivføreren.

Han opfordrer samtidig alle til at tænke sig om en ekstra gang, når de færdes omkring jernbaneskinner.

Folk har ingen respekt

Oplevelsen er langt fra enestående, fortæller Martha Vrist, der er direktør hos Midtjyske Jernbaner.

Faktisk får lokomotivførerne allerede at vide under uddannelsen, at det ikke er et spørgsmål om, hvorvidt de kommer til at lave en personpåkørsel, men nærmere et spørgsmål om hvornår.

- Vi oplever, at folk ingen respekt har for jernbanen på den måde de færdes på. Vi gør enormt meget for at sørge for, at sikkerheden er høj, så folk ikke kommer til skade.

- Jeg tror simpelthen ikke folk tænker over, at vores tog har 400 meters bremselængde. Vi kan ikke bare bremse eller dreje væk, som man kan i en bil. Så jeg ved ikke, om det er fordi, folk går med hovedet under armen, eller om det er mangel på respekt, siger Martha Vrist.

Midtjyske Jernbaner har gennem en årrække været i dialog med både politi og SSP for at komme problemet om den manglende respekt omkring jernbanerne til livs.