Mystiske rystelser skaber undring i Hammel - kan være et jordskælv

16x9
I Hammel-området mærkede mange borgere torsdag aften en mystisk rystelse. Foto: TV 2 Østjylland

I samarbejde med TV 2 Østjylland

Mange i Østjylland mærkede torsdag aften en dyb rumlen. Ifølge Geus er den mest sandsynlige forklaring et mindre jordskælv.

Torsdag aften sad 41-årige Heidi Rosenlund på sin sofa og så fjernsyn. Det var en helt almindelig aften, men klokken 20.50 skete der noget underligt.  

- Pludselig mærkede jeg en dyb rumlen, som når mange tramper i gulvet til en håndboldkamp. Jeg tænkte: "Hvad fanden var det? Og gad vide, om det kommer igen", fortæller hun.

Den dybe rumlen varede kun omkring 2-3 sekunder, men var nok til, at Heidi Rosenlunds søn på 18 år kom ud fra værelset.

- Han spurgte mig, hvad jeg lavede. Jeg skulle til at spørge ham om det samme. Det var meget mystisk.

Heidi sad i sin sofa, da hun pludselig mærkede en mystisk dyb rumlen.
Heidi sad i sin sofa, da hun pludselig mærkede en mystisk dyb rumlen. Foto: Privatfoto.

Højest sandsynligt et jordskælv

Forsker i jordskælv Trine Dahl-Jensen fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) bekræfter, at der torsdag aften blev målt en rystelse på den nærmeste målestation ved Viborg. 

 - Vi har målt en mindre rystelse. Det er plausibelt, at det skyldes et jordskælv i Hammel, siger hun til TV 2 ØSTJYLLAND.

Geus har fået flere henvendelser fra folk, der har mærket rystelserne. 

- Alle henvendelser har været koncentreret omkring Hammel. Det fortæller mig, at jordskælvet, hvis det var et jordskælv, har været lille og lokalt, forklarer Trine Dahl-Jensen.

Geus kan ikke endegyldigt fastslå, at rystelserne skyldtes et jordskælv, fordi rystelserne var så små, at de kun blev målt på én station. Men et jordskælv er den mest sandsynlige forklaring, lyder det fra seismologen.

- Vores bedste gæt er, at det har været et mindre jordskælv. Når vi måler rystelser, ser vi på, om de kan skyldes prøvesprængninger, men vi har ikke indberetninger om nogle sprængninger nær Hammel torsdag aften, og klokken 20.50 er sprængninger ikke så sandsynlige, fortæller Trine Dahl-Jensen.  

Sjældne danske jordskælv

Ifølge Geus går der i Danmark typisk nogle år imellem, at der er jordskælv, som man kan mærke. 

Det senest registrerede mærkbare jordskælv herhjemme var dog i sensommeren, hvor 900 mennesker i Holstebro indberettede rystelser til Geus. Der var dengang tale om et jordskælv med en styrke 3 på Richter-skalaen.

På den skala skal skælvet i Hammel formentlig findes i den helt lave ende, men da skælvet kun er målt på en enkelt målestation, er det ikke muligt for Geus at placere rystelserne på skalaen.

Det kan dog være, at rystelserne i Hammel kan placeres på den såkaldte intensitetsskala, som forskerne også måler jordskælv med. 

- Ved siden af Richterskalaen arbejder vi med en intensitetsskala, som beskriver, hvordan folk har oplevet et jordskælv. Allerlavest på skalaen har vi oplevelser, hvor folk kan mærke noget, selv om de ligger stille i deres seng. Øverst på skalaen er totalødelæggelse. Rystelserne i Hammel er nok at finde på laveste skalatrin, fortæller Trine Dahl-Jensen. 

Hun opfordrer samtidigt folk, der mærkede rystelsen til at indberette deres oplevelser på Geus´ hjemmeside