Lokalt

Ildsjæl samler skrald i flere byer: - Jeg får ikke ro i sindet, før det er væk

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Bevæbnet med poser og sæk samler Niels Kronborg alt det affald, som ikke rammer skraldespandene i både Tarm, Skjern, Lyne og hjembyen Sdr. Vium.

Hver by har sine ildsjæle. Dem, der frivilligt gør lidt ekstra for, at det er dejlig at bo der.

Og enkelte kan ikke nøjes med at passe én by. Sådan en ildsjæl er 67-årige Niels Kronborg Madsen fra Sdr. Vium i Vestjylland. Med grundighed, venlighed og stor entusiasme sørger han nemlig dagligt for, at byerne hans område er pæne og rene. Bevæbnet med poser og sæk samler han alt det affald, som ikke rammer skraldespandene.

Jeg får ikke ro i sindet, før det er væk

Niels Kronborg, Ildjsæl, Sdr. Vium

- Jeg får ikke ro i sindet, før det er væk, fortæller Niels Kronborg fra en af sine daglige ture rundt i byerne.

Kører fra by til by

Han kører fra by til by i sin lille bil og møder alle slags mennesker på sin vej med stor venlighed og imødekommenhed. Og netop det har gjort Niels Kronborg kendt i både Tarm, Skjern, Lyne og i hjembyen Sdr. Vium.

- Niels Kronborg? Det er ham den rare, ældre herre, der kommer herind og handler og går og rydder op i byen, lyder det eksempelvis fra Sanne Nielsen, der arbejder i Super Brugsen i Tarm.

Og næsten ligegyldigt hvor eller hvem, man spørger, så er svaret det samme. Alle kender Niels.

(..) det her er en slags hobby for mig. Jeg nyder det i hvert fald. Og er folk tilfredse med det, så er det gave nok for mig

Niels Kronborg, Ildjsæl, Sdr. Vium

Men hvorfor vil pensionisten bruge al sin fritid på at rydde op efter alle os andre?

- Det er jo en hobby, jeg har. Der er så mange, der går ud og spiller bordtennis eller skak, når de har tid. Men det her er en slags hobby for mig. Jeg nyder det i hvert fald. Og er folk tilfredse med det, så er det gave nok for mig, forklarer han.

Pantflasker er en god forretning

Han samler alt fra cigaretskodder til skrald og flasker. Og netop flaskerne har vist sig at være lidt af en guldgrube for Niels Kronborg. Rygterne siger nemlig, at pantflaskerne har været med til at finansiere hans Fiat Panda.

- Ja, det har da hjulpet med til det, kan man sige, fortæller Niels Kronborg med et smørret smil på læben bag rattet i den bil, der dagligt fragter ham rundt på sin skraldemission. 

En mission, han ikke har i sinde at stoppe med lige foreløbigt. 

- Så længe Vorherre og jeg selv ønsker, at jeg skal være her, så fortsætter jeg med at rydde op.