Lokalt

Betjent rystet efter kontrol: Bilister tjekkede Facebook bag rattet

En trafikkontrol i Slagelse tirsdag afslørede bilister med en mobil i hånden hele 48 gange. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

48 bilister blev snuppet med en mobil i hånden under en trafikkontrol i Slagelse tirsdag. Det er alt for mange, fastslår en betjent.

- Folk er jo totalt afhængige af deres mobil. Selvom de prøver, så kan de ikke lade deres telefon ligge, når den siger en lyd – heller ikke, når de kører i bil.

Sådan lyder den spontane kommentar fra lederen af færdselspolitiet i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds, Erik Mather, efter en trafikkontrol i Slagelse tirsdag afslørede bilister med en mobil i hånden hele 48 gange.

Det svarer til, at én bilist blev standset hvert 10. minut - kun lidt længere tid end det tager at kontrollere en bilist og udskrive en bøde for at bruge den håndholdte mobil.

Kan du ikke lade den være, så slå den om på lydløs. Det gør jeg selv

Erik Mather, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

- Det er et rigtig højt tal, men det er ikke enestående. Det er ingen hemmelighed, at alt, alt for mange bilister kører med en aktiv mobil i hånden i stedet for at koncentrere sig om kørslen. Det er både bilister, der taler i telefonen – men også bilister, der tjekker sms, Facebook eller Instagram, mens de burde koncentrere sig om trafikken, siger han.

Stor årsag til ulykker

Kontrollen blev foretaget tirsdag mellem klokken 10.00 og 18.00 på Sdr. Ringgade i Slagelse. De 48 trafikanter fik hver en bøde i hånden på 1500 kroner. Det er omkring hver tiende af de bilister, der blev screenet ved den otte timer lange kontrol.

- Det er rigtig alvorligt. Jeg har simpelthen ikke tal for, hvor mange gange vi som betjente er kommet ud til alvorlige trafikuheld nogle gange også med dødelig udgang - hvor der ligger en tændt mobil på gulvet. Det er en af de allerstørste årsager til ulykker – og folk ved jo godt, at det er farligt. Der har været kampagner om at køre bil, når man kører bil i flere år i træk, siger han.

Han har selv et godt råd til de trafikanter, der gang på gang ender med at sidde med en mobil i hånden.

- Kan du ikke lade den være, så slå den om på lydløs. Det gør jeg selv, og det kan gælde både din og andres liv og førlighed, siger han.

Stor kampagne på vej

Politiet havde et særligt fokus på de håndholdte enheder ved kontrollen som optakt til en landsdækkende trafikkontrol i den kommende uge, hvor netop opmærksomhed i trafikken er i centrum.

- Der har den seneste tid været øget opmærksomhed på de håndholdte enheder, og fra 1. maj vil det også udløse et klip i kørekortet at bruge håndholdt mobil, når man kører i bil, siger Erik Mather.

Ud over bøder for at bruge en håndholdt mobiltelefon er der også uddelt bøder for blandt andet at køre overfor rødt lys og for at køre uden kørekort.