Lokalt

Skole skal lukke, men kommune vil bruge 15 millioner på pingviner

Kommunen skal spare 460 millioner kroner over de næste tre år.

I Norddjurs Kommune har de prøvet lidt af hvert.

Først blev der indført ansættelsesstop i kommunen grundet dårlig økonomi, siden fulgte besparelser på blandt andet ældreområdet og til sommer skal Mølleskolen ved Grenå lukke, skriver Århus Stiftstidende.

Og selvom sidste års dårlige økonomi stadig præger billedet, har økonomiudvalget nu lagt op til, at der øremærkes 15 millioner til Kattegatcentret, hvilket blandt andet skal finansiere et nyt pingvinhus.

Netop dét faktum har fået en række borgere op på mærkerne.

- Vi er meget kede af, at skolen skal lukke.

- Derfor tænker jeg også, at det er meget dårlig planlægning. Det er et underligt tidspunkt, det kommer på, og det synes jeg godt, at man kunne have tænkt over og så have ventet nogle år, siger Nina Kaiser Andersen, der er selvstændig og selv har børn på Mølleskolen, til TV 2.

Derfor tænker jeg også, at det er meget dårlig planlægning.

Nina Kaiser Andersen, mor til børn på Mølleskolen.

Samme undren lyder på sociale medier og hos flere borgere, som TV 2 Østjylland har talt med.

Får yderligere 25 millioner fra fonde

Norddjurs Kommune oplyste i efteråret, at den skal spare 460 millioner kroner frem til 2022. Det har blandt andet betydet, at skatten er blevet sat op, en skole skal lukke, og over 50 ansatte i ældreplejen er blevet afskediget.

De 15 millioner skal blandt andet finansiere en ny skoletjeneste, en række renoveringer og så et helt nyt toetagers pingvincenter i Kattegatcentret.

Og her har man da også store forhåbninger til projektet:

- Vi vil øge erhvervsudviklingen og turismen i området gennem sådan en investering, og vi vil øge undervisningen og samarbejdet med universiteterne, siger direktør i Kattegatcentret Helle Hegelund

Hvis man fratager centret sine udviklingsmuligheder, så afvikler vi det.

Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune.

Trods modstanden blandt borgerne er Socialdemokratiet, Venstre og SF i Norddjurs for projektet. Det er nemlig en betingelse, at kommunen lægger de 15 millioner for at få et støttetilsagn på 25 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden og Realdania samt et sponsorbidrag på fem millioner kroner fra Grenaa Havn.

Og borgmesteren mener da heller ikke, at man kan sætte dyr og mennesker op mod hinanden:

- Det er et forkert valg at sætte op. Hvis man fratager centret sine udviklingsmuligheder, så afvikler vi det. Og det vil få betydning for den velfærd, som vi har her i kommunen. Vi har hårde tider nok i forvejen. Og det her er noget af det, vi lever af, siger Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune.

Ifølge kommunen bidrager Kattegatcentrets turister i dag med 45 millioner kroner til erhvervslivet, og det beløb håber kommunen at forhøje med det nye pingvincenter.

Borgmester: Vil ikke få samme støtte, hvis man venter

Nina Kaiser Andersen kan godt se den pointe, men det handler først og fremmest om timing:

- Det kan da godt være fornuftigt, og det er da også fornuftigt at investere, men tidspunktet lige nu er helt forkert, siger hun.

Det synes jeg virkelig er dårlig timing.

Jens Meilvang (LA), medlem af økonomiudvalget i Norddjurs Kommune.

Den holdning deler medlem af økonomiudvalget i Norddjurs Kommune Jens Meilvang (LA):

- Her en måned efter, at vi har sat gang i alle de her besparelser, kan man alligevel finde 15-20 millioner kroner. Det synes jeg virkelig er dårlig timing, siger han til TV 2.

 Borgmester Jan Petersen (S) holder fast i, at investeringen skal falde nu, for ellers kan det være, at byggeriet og renoveringen aldrig bliver en realitet.

Det er nemlig ikke sikkert, at kommunen vil få samme finansiering fra fondene, siger han. Desuden fremhæver Socialdemokratiet overfor Århus Stifstidende, at man alligevel vil være nødt til at renovere Kattegatcentret inden for nær fremtid.

Valget faldet på tirsdag

Hvorvidt Norddjurs Kommune skal afsætte 15 millioner kroner til første fase af Kattegatscentret bliver truffet af kommunalbestyrelsen tirsdag i næste uge, skriver Århus Stifstidende. Vælger et flertal at fortsætte med planerne, skal pengene falde i 2021.

Ifølge avisen har foruden Liberal Alliance også Konservative givet udtryk for, at de stemmer imod. Enhedslisten har taget forbehold i sagen.

Socialdemokratiet, Venstre og SF er som nævnt for en investering.